06 216 247 28 info@zelfwijzer.nl

Acupunctuur bij zwangerschap

 

Zwangerschap kan een heel fijne en blije periode zijn in je leven. Sommige vrouwen voelen zich prima wanneer ze zwanger zijn, en hebben weinig kwaaltjes en kwalen. Toch zijn er zwangerschapskwalen die het plezier behoorlijk kunnen bederven of er zelfs voor kunnen zorgen dat zwanger zijn erg belastend is. Acupunctuur biedt vaak verlichting bij deze kwalen.

 

Huisarts en verloskundige

Het spreekt voor zich, maar het kan geen kwaad om te melden dat acupunctuur een aanvullende geneeskunde is en het belangrijk is om je klachten ook met je huisarts en/of verloskundige te bespreken. Zij zijn getraind om in te schatten wat binnen het ‘normale’ valt en wat medische aandacht nodig heeft of gemonitord moet worden.

Sla de huisarts en verloskundige niet over

 

Vermoeidheid, oedeem, bloedneuzen, spatadertjes en blauwe plekken

De meest voorkomende zwangerschapskwaal is vermoeidheid. Met name in het eerste trimester van de zwangerschap komt dit veel voor. In de Chinese geneeskunde wordt er vanuit gegaan dat de milt, die er normaal gesproken voor moet zorgen dat voeding wordt omgezet in bruikbare energie, bij zwangerschap fors wordt belast. Dit kan zorgen voor vermoeidheid en ook voor het vasthouden van meer vocht (oedeem). Daar kan ook bij horen dat je voor je gevoel watten in je hoofd hebt, je minder goed kan concentreren en het liefst steeds zou gaan liggen. Bij zware belasting van de milt zie je ook vaker dat kleine adertjes springen, wat bloedneuzen, blauwe plekken en spataderen kan geven. Acupunctuur kan de milt ondersteunen, waardoor deze klachten minder worden.

 

Misselijkheid, brandend maagzuur en winderigheid

Vooral in het eerste trimester van de zwangerschap kunnen misselijkheid en opkomend maagzuur voorkomen. Wanneer je veel pech hebt, gaat het soms de hele zwangerschap door, maar dit komt gelukkig veel minder vaak voor. De maagklachten kunnen niettemin heel erg belastend zijn, bijvoorbeeld doordat het eten erg moeilijk maakt. Bij sommige vrouwen interfereert het met het werk. En het is natuurlijk een enorm rotgevoel. In de acupunctuur is zwangerschapsmisselijkheid vaak goed aan te pakken. De energie van de maag, die normaal gesproken een neerwaartse kwaliteit heeft, gaat in het begin van een zwangerschap bij veel vrouwen omhoog stromen. Daardoor krijgt de maag de neiging om voedsel te retourneren. Acupunctuur kan het lichaam weer de juiste kant op wijzen, waardoor de misselijkheid vaak snel (grotendeels) verdwijnt. In sommige gevallen is één behandeling hiervoor al voldoende. Tijdens de zwangerschap staat de vertering sowieso onder druk, mede doordat de energie van de milt extra wordt belast. Dit zorgt al gauw voor winderigheid. Ook dit is met acupunctuur goed bij te sturen.

 

Pijnlijke borsten

Door de plotselinge opwaartse tendens in het lichaam kan er ook veel druk op borsten of tepels ontstaan. Hoewel dit niet zo ernstig klinkt, kan het behoorlijk pijnlijk zijn en voor hinder zorgen bij bijvoorbeeld het slapen. Met acupunctuur is de druk op de borsten bij te sturen, waardoor klachten afnemen.

 

Vaak plassen en problemen met de blaas

Doordat, met name later in de zwangerschap, de blaas wat in de verdrukking kan komen, komen tijdens zwangerschap problemen met de blaas vaker voor, waaronder blaasontsteking, vaak moeten plassen, constante plasdrang en pijn in de blaas. Met acupunctuur zijn deze ongemakken vaak te verminderen, door de blaas meer te helpen ontspannen. (Voor meer informatie over acupunctuur bij blaasklachten zie hier). 

 

Slecht slapen

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap meer moeite met slapen dan normaal. Dit kan te maken hebben met rusteloze benen, een hart dat niet wil stoppen met bonken, brandend maagzuur en diverse andere oorzaken. Soms zorgen de hormonen voor extra gepieker of bezorgde dromen. Acupunctuur kan helpen om het lichaam te kalmeren, waardoor je weer dieper en beter kunt slapen. (Voor meer info over acupunctuur bij slaapproblemen zie hier).

 

Emotionele onrust, angst en somberheid

Tijdens een zwangerschap wordt er erg veel van je lichaam gevraagd. Hormonen veranderen sterk, je energie en voedingsstoffen gaan deels naar je baby, en je leven staat op het punt om drastisch te veranderen, wat ook voor behoorlijk wat onrust kan zorgen. Soms is het nodig dat je gaat verhuizen, soms zitten er spanningen in de relatie met de vader van het kind, of is hij zelfs afwezig. Al deze zaken kunnen het pittig maken om ‘het hoofd koel’ te houden tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen voelen zich zelfs ronduit depressief of angstig, wat heel wrang kan voelen, omdat je immers blij hoort te zijn met je zwangerschap en kindje. Middels acupunctuur, supplementen en voeding is het mogelijk je lichaam zodanig te ondersteunen dat het psychisch ook beter te dragen wordt. En vanuit de psychologie is er ook aandacht voor je situatie en je gevoelens. (Voor meer informatie over de behandeling van psychische klachten bij Zelfwijzer, zie ook hier.)

 

Hoofdpijn

Doordat tijdens de zwangerschap de energie in het lichaam gemakkelijk een opwaartse neiging krijgt, kan je last krijgen van hoofdpijn. Er is dan vaak veel druk en warmte in je hoofd, die je maar moeilijk kwijt raakt. Acupunctuur kan helpen die druk op je hoofd te doen afvloeien, waardoor de hoofdpijnklachten minder worden.

 

Pijn en krampen

Pijn in bekken en banden komt veel voor tijdens zwangerschap, net als plotselinge spierkrampen, bijvoorbeeld in de kuit. Bij krampen speelt de doorbloeding vaak een rol, en soms ook een tekort aan magnesium. Bij pijn in de bekken spelen allerlei factoren een rol. Hierbij is het vaak raadzaam om een gespecialiseerde fysiotherapeut in de arm te nemen. Acupunctuur kan hierin een ondersteunende rol spelen, onder andere door voor ontspanning in het bekkengebied te zorgen, zonder dat de stevigheid, die tijdens een zwangerschap ook nodig is in het bekkengebied, teveel wordt ingeleverd.

 

Haaruitval

Doordat, met name later in de zwangerschap, een deel van je voedingsstoffen richting je kindje gaat, kom je gemakkelijker zelf wat voedingsstoffen tekort. Hierdoor kan je haar brozer worden of uitvallen. Ook op andere plekken in je lichaam kan je de gevolgen merken van het feit dat je voor twee zorgt. Vroeger werd wel gezegd dat het krijgen van een kind je één kies kostte. Hiermee wordt geduid op mineralen die richting het skelet van je kindje gaan, waardoor je gebit eerder tekort komt. Deels is dit op te vangen door hier aandacht voor te hebben in je voeding en supplementen. Voor een ander deel heeft het te maken met de conditie van onder andere de lever en de milt, die voor een gezonde bloedvoorraad moeten zorgen. Met acupunctuur is het mogelijk om de conditie van deze organen te optimaliseren, waardoor jouw lichaam de zwangerschap zo goed mogelijk kan doorkomen.

 

Stuitligging en bevalling die op zich laat wachten

Aan het eind van de zwangerschap kan het soms erg spannend worden. Soms ligt het kindje in een stuit en is de hoop dat het nog vóór de bevalling zal draaien. Acupunctuur kan daarbij helpend zijn. Er zijn technieken in de acupunctuur om deze belangrijke draai te stimuleren. Wat ook spannend kan zijn, is als je de uitgerekende datum voorbij bent, en de bevalling mogelijk moet worden opgewekt. In de acupunctuur zijn er technieken die er soms voor kunnen zorgen dat het lichaam in zo’n geval tot de bevalling over gaat. Dit laatste werkt niet altijd; sommige lichamen zijn zogezegd standvastig in hun timing. Maar er zijn veel gevallen waarin het lukt om zonder opwekking te gaan bevallen.

 

Diverse andere klachten

Er zijn heel veel soorten zwangerschapsklachten, eigenlijk teveel om op deze pagina te noemen. Wanneer je twijfelt of jouw klacht(en) behandeld kunnen worden bij Zelfwijzer, stel hier dan gerust vrijblijvend een vraag over. Of boek een gratis kennismakingsgesprek.

Wil je ook graag hulp bij je zwangerschapsklachten?

Neem dan gerust vrijblijvend contact op, of boek een eerste behandeling of gratis kennismaking.
ContactAfspraak maken