06 216 247 28 info@zelfwijzer.nl

Veelgestelde vragen Acupunctuur

ALGEMEEN

Doet acupunctuur pijn?

Dat valt over het algemeen heel erg mee. Acupunctuurnaalden zijn niet te vergelijken met de naalden in de medische praktijk die bijvoorbeeld voor bloed prikken worden gebruikt. De meeste mensen geven aan dat de ze nauwelijks pijn hebben gevoeld van het prikken. Soms kan je voelen dat je lichaam reageert op de naald, bijvoorbeeld met een soort schokje. Als je aangeeft dat je het prikken eng of pijnlijk vindt, houd ik daar rekening mee door dunnere naalden te gebruiken en anders te prikken. En sommige mensen willen helemaal geen naalden. Ook daar zijn alternatieven voor. Vraag hier gerust naar. 

Hoe snel werkt de behandeling?

De meeste mensen merken van één behandeling al een effect. Het verschilt per klacht hoeveel behandelingen nodig zijn, en hoe vaak, voordat er een blijvend effect optreedt. Aan het begin van de behandeling geef ik een schatting van het aantal sessies dat nodig is en hoe lang de behandelperiode zal duren. Gedurende de behandelingen evalueren we of de behandelingen aanslaan. Een richtlijn is dat na drie sessies een duidelijke verbetering in gang moet zijn gezet. Als dat niet zo is, is er misschien iets anders nodig. 

Is acupunctuur tijdens de zwangerschap mogelijk?

Acupunctuur is zeker mogelijk tijdens de zwangerschap. Het kan zelfs ingezet worden bij allerlei zwangerschapskwalen, zoals misselijkheid, oedeem, vermoeidheid, darmklachten en emotionele problemen. 

Tijdens de zwangerschap mogen bepaalde punten en bepaalde lichaamsdelen, zoals de buik, niet worden geprikt. Dat zal dan ook niet gebeuren. Hierdoor is acupunctuur bij zwangeren veilig. Ben je zwanger, of aan het proberen zwanger te worden? Meld dit dan altijd aan je acupuncturist. 

Moet ik in acupunctuur geloven?

Je hoeft niets te geloven. Hoewel steeds meer wetenschappelijk onderzoek laat zien dat acupunctuur effectief is bij diverse lichamelijke klachten, is het altijd een goed idee dingen voor jezelf te onderzoeken. Het beste advies dat ik je kan geven is om het te ondergaan en bij jezelf na te gaan of het voor jou de gewenste effecten heeft. 

Meer over acupunctuur en wetenschap vind je hier op de website. 

WAT MOET IK WETEN VOOR DE EERSTE BEHANDELING

Moet ik iets meenemen voor tijdens de behandeling?

Als je medicijnen gebruikt, kan het nuttig zijn die mee te brengen. Of op te schrijven wat je gebruikt en in welke dosis. Ook kan het zijn dat je een verwijsbrief hebt van een arts of andere behandelaar. Die kan je meenemen. Verder is het handig als je kleren bij de armen en benen wat opgestroopt kan worden, maar het is niet noodzakelijk. 

Hoe moet ik me voorbereiden op de behandeling?

Ter voorbereiding op de behandeling hoef je niet zoveel te doen. Wel is het goed om al in gedachten te hebben waar je graag mee geholpen wilt worden en wat je hoopt dat het resultaat zal zijn. 

Houd er rekening mee dat je na een behandeling geen al te druk programma meer hebt, zodat je de tijd hebt om de behandeling te laten inwerken. Soms heb je na een behandeling behoefte aan wat rust. 

Om de diagnose goed te kunnen stellen is het raadzaam om geen koffie te drinken voorafgaand aan het consult. Als dit echter echt moeilijk voor je is, kan je koffie nemen en dit even vermelden, zodat ik daar rekening mee kan houden. 

Houd verder rekening met de pinbetaling na afloop van het consult. 

KOSTEN EN VERGOEDING

Wordt acupunctuur vergoed?

De meeste zorgverzekeraars vergoeden acupunctuurconsulten geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. Voor acupunctuur geldt géén eigen risico. Verzekeraars stellen als voorwaarde dat de praktijk is aangesloten bij een beroepsvereniging. Zelfwijzer is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) en voldoet daarmee aan deze voorwaarde.

 

Vergoedingen door de diverse verzekaars kan je hier nalezen. Lees voor bijzonderheden de voorwaarden in uw polis of neem contact op met uw verzekeraar.  

Wat kost een behandeling?

Tarieven 2019

Heb je eerst nog een vraag of wil je wat uitleg over de behandeling? Of zou je eerst graag kennis willen maken met Geertje? Een kennismakingsgesprek is altijd gratis

Eerste consult (ca. 75 minuten)                75 Euro

Vervolgbehandeling (ca. 45 minuten)     75 Euro

Vervolgonsult kind: (ca.30 minuten)        50 Euro