06 216 247 28 info@zelfwijzer.nl

Stoppen met roken

 

De maatschappij staat steeds minder tolerant tegenover roken. Het mag op steeds minder plekken en het wordt steeds duurder. Veel mensen willen eigenlijk best stoppen met roken, en hebben het mogelijk ook vaak geprobeerd, maar het is nog niet gelukt.

Stoppen met roken valt niet mee

Roken is erg verslavend. Dit komt, doordat de tijd tussen het tot je nemen van sigarettenrook en het moment dat de nicotine in het lichaam effect heeft, heel kort is. Hoe sneller je als het ware wordt ‘beloond’ voor het tot je nemen van een middel, hoe meer verslavend het is. Doordat de route van de longen naar de bloedbaan heel kort is (omdat dit ook de route is die zuurstof aflegt), is roken heel verslavend en dus ook moeilijk om te doorbreken.

 

Trek in sigaretten

Dat roken nadelige gevolgen heeft voor het lichaam is alom bekend. Toch motiveert dit lang niet altijd genoeg om de verslaving te doorbreken. Dit komt, doordat de trek in een sigaret behoorlijk overweldigend kan zijn. Zelfs mensen die serieus met roken gestopt zijn, kunnen de verleiding niet altijd weerstaan en gaan dan toch weer naar de winkel of de bezinepomp om een pakje te halen.

 

Roken niet ontspannend

Anders dan vaak gedacht wordt, is tabak geen kalmerend middel. Het is juist een opwekkend middel. De reden waarom mensen het toch als kalmerend ervaren, is dat het nemen van een sigaret een einde maakt aan ontwenningsverschijnselen die optreden wanneer je al even niet hebt gerookt. 

 

Roken belast niet alleen de longen

Niet alleen longen hebben te lijden onder roken. Veel mensen ervaren ook pijn in de maag als ze veel roken. In de Chinese geneeskunde wordt ook op de nieren gewezen in relatie tot roken. Verder is roken natuurlijk slecht voor hart- en bloedvaten en bevordert het huidveroudering. Roken kan worden gezien als een middel dat algeheel belastend is voor de gezondheid. Veel mensen merken ook pas nadat ze zijn gestopt met roken dat ze veel meer energie krijgen. Ze werden onbewust moe van het roken.

 

De trek doorbreken

De trek in een sigaret is doorgaans de grootste trigger om weer te gaan roken. In reactie op de trek krijg je al snel een discussie in je hoofd over de vraag of je misschien toch één sigaret kunt nemen zonder weer volledig terug te vallen in je verslaving. Deze trek is moeilijk weg te krijgen. Ook wanneer mensen bijvoorbeeld meer snoepen of zich afleiden met kauwgom, zoethoutstokjes of iets anders, blijft de sigaret lonken.

 

Acupunctuur helpt tegen de trek

Acupunctuur kan goed worden ingezet tegen trek in sigaretten. Er zijn bepaalde acupunctuurpunten (onder andere op het oor) die met succes worden ingezet in de verslavingszorg. Ze kalmeren het lichaam, verminderen trek sterk en ontspannen ook de longen. Door deze punten te behandelen wordt stoppen met roken een stuk gemakkelijker.

 

Stoppen met roken en aankomen in gewicht

Het is bekend dat bij stoppen met roken vaak gewichtstoename voorkomt. Er wordt wel gezegd dat het 5 kilo scheelt. Nou is dat per persoon verschillend, maar het is een feit dat veel mensen aankomen wanneer ze stoppen met roken. Dit enerzijds omdat ze vaak wat meer gaan eten, en anderzijds omdat het roken de vertering aanjoeg. Wanneer je je bij Zelfwijzer meldt voor ondersteuning bij het stoppen met roken, is er extra aandacht voor voeding, zodat het effect van het stoppen met roken op het lichaamsgewicht kan worden beperkt. Verder is het vaak succesvol om het stoppen met roken te combineren met (meer) sporten. Dit omdat sporten stressverlagend werkt, en ook omdat het motiverend is als je vrijer kunt ademen tijdens het sporten. Het helpt uiteraard ook tegen gewichtstoename en verder leidt het simpelweg af. Afleiding is erg belangrijk wanneer je net bent gestopt met roken. Verder kan het soms zinvol zijn om aanvankelijk nicotinevervangende middelen te gebruiken.

 

Verslavingsdynamiek

Omdat ik naast acupuncturist ook psycholoog ben en in de verslavingszorg gewerkt heb, kan ik je ook begeleiden in het omgaan met verslavingsdynamiek. Wanneer je je bewust bent van de functie van de verslaving in je leven en wat je kan doen om die behoefte op een gezondere manier in te vullen, sta je sterker in het oplossen van je verslaving. Wanneer je je eigen valkuilen kent, en weet wat je kunt doen om er niet in te lopen, heb je een grotere kans van slagen. De combinatie van acupunctuur, kennis van voeding en supplementen, en psychologie biedt een grote kans van slagen bij het stoppen met roken.

 

 

Alle tips, do’s en dont’s en je persoonlijke motivatie en valkuilen op papier

Wanneer je gaat stopen met roken met hulp van Zelfwijzer krijg je in de eerste sessie een document mee waarin alles op een rij staat. Hier kan je op terugvallen als je in de verleiding komt om toch te roken. Ook alle tips om door de moeilijke stopfase heen te komen, vind je daar terug. Je individuele redenen om te stoppen, je valkuilen en je hulpmiddelen kan je hier ook invullen. Dit vergroot de kans dat je stoppoging succesvol zal zijn. 

 

Wil je graag succesvol stoppen met roken?

Boek een eerste behandelafspraak of gratis kennismaking, of neem vrijblijvend contact op.
ContactAfspraak maken