06 216 247 28 info@zelfwijzer.nl

Rugklachten

 

Rugpijn kan het leven behoorlijk lastig maken. Wanneer je rug zeer doet, houd je daar met bijna iedere beweging rekening mee. Dat kan maken dat je je verkrampt gaat bewegen. Het kan zijn dat bepaalde bewegingen, zoals bukken, helemaal niet meer lukken. De pijn kan variëren van zeurend tot invaliderend en de klachten kunnen acuut of chronisch zijn. De pijn kan optreden bij bepaalde bewegingen, of altijd aanwezig zijn.

Er zijn veel soorten rugpijn

Dit komt doordat er veel onderliggende oorzaken zijn van rugklachten. Soms worden die ontdekt en krijgen ze een naam, zoals een scoliose, artrose of een hernia, en soms wordt een oorzaak niet gevonden. Hoe dan ook zijn rugklachten akelig. In veel gevallen kan acupunctuur (al dan niet in combinatie met warmtetherapie) de pijn verlichten of zelfs verhelpen.

 

Een aantal oorzaken van rugklachten

Een aantal oorzaken van rugklachten kunnen zijn: langdurig staan of zitten of teveel dezelfde beweging moeten maken, slijtage, zwangerschap, aangeboren afwijkingen (bijvoorbeeld een scoliose of een beenlengteverschil), een ongeval of ander trauma, zwangerschap, bekkeninstabiliteit, stress, een operatie, ontstekingen en overbelasting.

 

Wat kan acupunctuur betekenen voor je rugklachten?

Met acupunctuur is het mogelijk om spieren, die verhard en verzuurd zijn, snel tot ontspanning te dwingen. Dit kan snel verlichting geven in de pijn. Wanneer ruggenwervels verkeerd staan of onder druk staan, is het belangrijk de spieren zachter te krijgen. Acupunctuur kan hierbij helpen. Ook helpt warmtetherapie (moxa) in veel gevallen om de rugspieren soepeler te maken, wat ook zorgt voor minder pijn en minder druk. Daarnaast kijken we in het acupunctuurconsult dieper dan enkel de rugspieren.

In de acupunctuur kijken we ook naar dieper liggende oorzaken van rugpijn

Die liggen vaak in uitputting of spanning in bepaalde meridianen, die met bepaalde organen samenhangen. Door die systemen terug in balans te brengen, kan vaak de onderliggende oorzaak van de klachten worden weggenomen. Je zult dan ook zien dat de behandeling niet alleen lokaal (in de rug), maar ook bijvoorbeeld bij de benen zal plaatsvinden.

 

Fysiotherapeut en huisarts of specialist

Afhankelijk van je klachten is het soms raadzaam om een soort dubbelspoor te bewandelen. Bijvoorbeeld tijdelijke pijnstilling om spieren tot rust te brengen, terwijl je middels acupunctuur de structurele balans in je rug en in je lichaam herstelt. Of het doen van oefeningen met een fysiotherapeut, in combinatie met een acupunctuurbehandeling. Soms zijn ook meer onderzoeken nodig om te kijken wat er in je lichaam speelt. Bijvoorbeeld bij slijtage kan dit van belang zijn.

Wanneer ik denk dat het belangrijk is om naar een arts, fysiotherapeut of andere behandelaar te gaan, zal ik dat aangeven en eventueel een samenwerking voorstellen. Ik overleg nooit zonder jouw toestemming met behandelaren over jou, maar ben er wel altijd toe bereid wanneer jij daarvoor jouw toestemming geeft.

 

De psychologische kant van rugklachten

Soms komt het voor dat je rugklachten ook een psychologische onderliggende oorzaak kennen. Bijvoorbeeld wanneer je vaak teveel ‘op je schouders’ neemt. Of wanneer je een baan hebt waar je letterlijk ‘niet lekker zit’, maar je weet niet goed hoe je die situatie kunt veranderen. Bij angstklachten zie je vaak lage rugklachten en bij onverwerkt verdriet en rouw kan je klachten van de bovenrug en ook RSI tegenkomen. Bij trauma en PTSS kan je klachten hebben van heupen, rond het middel en in de lage rug. Wanneer dit soort factoren spelen kan het raadzaam zijn hier in de behandeling ook aandacht aan te besteden, in het gesprek en/of in de acupunctuurbehandeling. Hoe meer je als het ware van je af kan schudden, hoe soepeler je rug zal zijn.

 

Hoe verloopt de behandeling bij Zelfwijzer?

Wanneer je je bij Zelfwijzer meldt met rugklachten, zullen we eerst, middels een intakegesprek, in kaart brengen wat er speelt, hoe je algehele gezondheid is en wat je behoefte is. Hierbij kijken we ook naar wat je medisch en anderszins al aan je klachten hebt gedaan en wat je qua diagnoses over je klachten weet. Vervolgens zal ik je ook lichamelijk onderzoeken en doe ik een voorstel voor de start van de behandeling en het behandelplan. Dit is aangepast aan jouw specifieke situatie en wensen. Indien je ermee akkoord gaat, zal ook de eerste behandeling plaatsvinden tijdens de intake.

Wil je graag hulp bij je rugklachten?

Boek dan online een eerste behandelafspraak of gratis kennismaking. Of neem vrijblijvend contact op.
ContactAfspraak maken