Restklachten na Corona / Covid

 

Nu Nederland al een tijd met Covid te maken heeft, krijg ik steeds meer cliënten in de praktijk die Corona hebben gehad, en daarna klachten hebben gehouden. Hoewel het een nog nieuwe ziekte betreft en er nog veel onbekend is, beginnen zich toch veelvoorkomende symptomen af te tekenen.

Vaak hebben mensen de Corona zelf als pittig ervaren, maar vielen ze in de categorie mensen met milde klachten in de zin dat ze het thuis hebben kunnen uitzieken. Vaak hadden mensen luchtwegklachten, maar er is ook een categorie mensen die meer maagdarm-klachten hadden en die bijvoorbeeld niet hebben gehoest. Met name bij jongere mensen (kinderen, tieners en twintigers) zie je regelmatig de maagdarm-variant zonder luchtwegklachten. Wat ook opvalt, is dat lang niet iedereen koorts heeft gehad.

Soms hebben mensen wel een ziekenhuisopname gehad. Soms hebben ze een revalidatietraject.

 

Vermoeidheid

Wat ik veel hoor van mensen die Covid hebben doorlopen, is dat ze nog lang nadat de aanvankelijke infectie is geweken moe blijven. Dit varieert van zo moe zijn dat werk of opleiding stil liggen, tot wel kunnen werken, maar zich voortdurend uitgeblust voelen. Mensen melden dat het niet om gewone vermoeidheid gaat, maar om ‘doodmoe, totaal uitgeteld zijn, alsof er een vrachtwagen over je heen is gereden’.

 

Ademhalingsklachten die aanhouden

Ook vertellen sommige mensen dat ze nog steeds snel buiten adem zijn, nog regelmatig hoesten, of hun longen nog lang voelen. Of dat ze opeens last hebben van hooikoorts of allergie voor dieren of huisstofmijt, terwijl ze dat vroeger niet kenden. Ook pijn in de neus, bloedneuzen, een heet gevoel in de slijmvliezen van de luchtwegen en aanhoudende keelpijn hoor ik terug bij mensen. En ook een vergrote vatbaarheid voor verkoudheden.

 

Spierpijn

Er zijn ook veel mensen die branderige, zeurderige, zure spieren rapporteren. Of die veel minder kracht in hun spieren hebben dan voorheen. Bij mensen die op de IC hebben gelegen is bekend dat ze soms intensieve revalidatie nodig hebben om hun lichaam weer op een normale manier te kunnen gebruiken, maar ook mensen die minder ernstige klachten hebben gehad, kunnen moeite met hun spieren hebben. Ook pijn in gewrichten wordt genoemd. Sporten gaat in veel gevallen nog niet, of slechts een beetje. Dit omdat ofwel de spieren niet meewerken, ofwel de luchtwegen, of omdat mensen na het sporten heel moe worden.

 

Slechte concentratie

Veel mensen ervaren ‘watten in hun hoofd’, een slecht geheugen, een slechte focus, het gevoel er te zijn maar veel niet echt helemaal goed mee te krijgen. Dit kan werken of naar school gaan ook heel moeilijk maken.

 

Last van de spijsverteringsorganen

Er zijn mensen bij wie de eetlust na Corona nog lang laag blijft. Sommige mensen worden misselijk als ze iets eten, of hun ingewanden voelen branderig en schraal aan of doen zelfs ronduit pijn.

 

Hoofdpijn

Er zijn mensen die tijdens Corona heftige hoofdpijn hebben gehad, en die nu nog steeds regelmatig hoofdpijn hebben die ze eerder niet hadden. Ook hier gaat het vaak om een heet aanvoelende, soms bonkende hoofdpijn.

 

Last van ogen, mond en keel

Opvallend veel mensen noemen branderge ogen als restklacht. Ook zweren in de mond, een pijnlijk of branderig mondslijmvlies en zweren op de tong hoor ik regelmatig. Net als pijn bij het slikken en vormen van keelpijn, wat soms weer verwarring geeft: heb ik opnieuw Corona? Moet ik weer een test doen?

 

Psychische klachten

Als gevolg van de vermoeidheid, het weinige kunnen, daarmee de saaiheid en soms ook de problemen met de werkgever rondom het re-integreren kunnen allerlei psychische klachten ontstaan zoals somberheid, wanhopige gevoelens, angstige gevoelens, frustratie, verlies van plezier, en verdriet. Er zijn mensen die nooit angstig waren in aanleg, die opeens met angsten te maken krijgen. Soms krijgen mensen verschijnselen die lijken op een burn-out, omdat hun beperkte inzetbaarheid in combinatie met de taken die ze hebben zorgt voor flinke stress.

 

Hitte

Een veel gehoorde gemene deler van de diverse klachten die mensen noemen, is dat er hitte in het lichaam zit. Vaak zit dit in slijmvliezen, maar het kan ook elders zitten, zoals in het hoofd, de verteringsorganen, de ogen of de oren.

 

Acupunctuur bij restklachten van Corona

Als je je bij Zelfwijzer meldt met Covid-restklachten onderzoeken we eerst wat jouw specifieke klachtenbeeld is, en ook hoe je vóór Covid functioneerde. Hoewel bekend is dat het herstel lang kan duren, kan acupunctuur ondersteunend werken door bijvoorbeeld de hitteverschijnselen af te voeren, en die organen die het meest geleden hebben te ondersteunen. De basis-energie wordt dan sneller hersteld, en vaak is pijn of irritatie in het lichaam te verlichten. Naast acupunctuur wordt soms gebruik gemaakt van voedingssupplementen of kruiden om het herstel te ondersteunen. Ook voor de psychische klachten is ruimte; zowel in het gesprek als in de acupunctuurbehandeling zelf is hier aandacht voor; pijnlijke emoties kunnen afvloeien en de psychische veerkracht wordt vergroot.

Hoewel er nog heel veel niet bekend is over Covid, en de ervaring met het behandelen van Covid-restklachten natuurlijk nog in ontwikkeling is, is de eeuwenoude Chinese Geneeskunde altijd al inzetbaar bij lichamelijke en geestelijke ongemakken, en dit ondersteunt het herstel na ziekte.

 

Huisarts

Wanneer je na het doorlopen van Corona klachten houdt, is het belangrijk dit allereerst met de huisarts te bespreken. Die kan onderzoeken hoe je er medisch voor staat, bijvoorbeeld door naar je longen te luisteren, je bloed te onderzoeken of ander lichamelijk onderzoek te doen. Ook kan de huisarts je ondersteunen bij eventuele moeilijkheden met opleiding of werkgever. Het is belangrijk dit medische traject niet over te slaan.

 

Besmettingsgevaar

Het spreekt voor zich dat je pas in de praktijk kan komen wanneer je groen licht hebt gekregen van arts / GGD om je weer onder de mensen te begeven. Voordat een afspraak in de praktijk doorgang kan vinden, wordt altijd gecheckt of je vrij bent van symptomen die op een actieve Covid-infectie kunnen duiden, dan wel groen licht hebt om de deur uit te gaan via ene negatieve test of een arts. Mocht je hierover vragen hebben, bel of mail dan gerust. Dit geldt ook wanneer je nog niet de deur uit mag, maar al wel vragen hebt.

Heb je klachten na Corona of heb je vragen?

Neem gerust vrijblijvend contact op, boek een afspraak of een gratis kennismaking ContactAfspraak maken