06 216 247 28 info@zelfwijzer.nl

Acupunctuur bij (chronische) pijn

  

Pijn kan je leven behoorlijk beïnvloeden. Pijn kan je beletten om dingen te doen die je graag doet. Het kan zelfs maken dat je niet kunt werken. Dit kan bijvoorbeeld bij ernstige hoofdpijn of migraine het geval zijn, of bij ernstige rugklachten. Veel mensen hebben vaak of zelfs altijd pijn, en leren er in zekere zin mee leven. Maar dat neemt niet weg dat het hebben van pijn veel energie kost, en behoorlijk kan drukken op je levensgeluk. 

Wie pijn heeft, wil daar doorgaans heel graag van verlost worden 

Pijnklachten zijn zeer uiteenlopend en dus ook moeilijk te vatten in één beschrijving. Een paar voorbeelden:

– Zenuwpijnen;
– Gewrichtspijnen (bijvoorbeeld aan: nek, rug, schouder, knie, bekken, RSI, tennisarm)
– Reumatische pijnen;
Menstruatiepijn;
– Pijn in het maagdarmstelsel zoals bij de ziekte van Crohn of het Prikkelbare Darmsyndroom;
– Allerlei vormen van hoofdpijn of migraine;
– Pijn aan de blaas.

 

Wat kan acupunctuur doen bij pijn?

Met acupunctuur zijn pijnklachten vaak aanzienlijk te verminderen. Hierbij is van belang wat de onderliggende oorzaak van de pijn is.

 

Verkramping en spierspanning

Wanneer pijn voortkomt uit verharding of verkramping van spieren of beknelling van zenuwen, werkt acupunctuur vaak door deze verkrampingen en/of beknelling op te heffen, waardoor de pijnklachten sterk verminderen of weg blijven. Het is in de acupunctuur heel vaak een kwestie van spanning afvoeren en doorstroming stimuleren. De ontspanning in het aangedane gebied komt dan terug. Hiermee verdwijnen soms klachten die onoplosbaar en erg hardnekkig leken.

 

Ontstekingen

Er zijn ook pijnklachten die voortkomen uit (laaggradige) ontstekingen. Daarbij speelt in de Chinese Geneeskunde vaak hitte. In dat geval wordt de hitte zoveel mogelijk verwijderd, waardoor ontsteking of irritatie afneemt. De rust in het lichaam keert dan terug.  

 

Disbalans in energie tussen organen

Pijn kan ook voortkomen uit een disbalans in de verdeling van de energie tussen de verschillende organen. Veel hoofdpijnen hangen bijvoorbeeld samen met een te heftige galblaas-energie. Dan wordt middels acupunctuur deze energie getemperd, waardoor de klachten aan het hoofd afnemen. Er bestaan ook pijnen die juist voortkomen uit een tekort aan energie op bepaalde plekken. Ook dat is te corrigeren. 

 

Slijtage: oorzaak niet weg te nemen, pijn wel te verminderen

Er bestaan ook pijnklachten die voortkomen uit slijtage. Vaak gaat het dan om artrose in de gewrichten. Artrose is niet met acupunctuur terug te draaien. Wel kan worden ingezet op preventie van verdere achteruitgang, of vertraging van dat proces. Toch kan acupunctuur ook bij klachten van artrose veel betekenen. Dit is, omdat spieren rondom een door artrose aangedane plek wel vaak verkrampen, waardoor de druk op deze plek wordt vergroot. Met acupunctuur kan de verkramping worden verminderd, waardoor de pijn toch een stuk draaglijker wordt. De druk op de aangedane plek wordt een stuk minder. Het wordt dan al gemakkelijker om met de klacht te leven.  

 

Pijnklachten bij Zelfwijzer

Wanneer je je bij Zelfwijzer meldt met pijnklachten, zal ik eerst uitgebreid doorvragen op je specifieke situatie, wat je al geprobeerd hebt en hoe je verdere gezondheid ervoor staat. Op grond hiervan doe ik een voorstel voor een behandelplan. Dit plan kan naast acupunctuur ook adviezen over supplementen en voeding bevatten. Soms zal het ook gericht zijn op de diepere oorzaken van de pijn, zoals bij ontstekingen of forse spierspanning. De behandeling is altijd in overleg: jouw wensen en mogelijkheden zijn een belangrijke leidraad.

Wil je verlichting van je pijnklachten?

Boek dan online een afspraak of gratis kennismaking, of neem vrijblijvend contact op.
ContactAfspraak maken