06 216 247 28 info@zelfwijzer.nl

Acupunctuur bij overgangsklachten

Opvliegers, zweten, onrustige slaap, prikkelbare en onrustige gevoelens, gewichtstoename, droge huid en slijmvliezen, gewrichtsklachten, vaginale droogheid en vaginale pijn, migraine, blaasontsteking, botontkalking. Het zijn allemaal klachten die bij de menopauze of overgang kunnen horen en waar je behoorlijk last van kunt hebben. 80% van de vrouwen in Nederland ervaart klachten tijdens de overgang. Dit varieert van wat vervelende kwalen zoals af en toe een opvlieger, tot zoveel last hebben dat het je belemmert in je dagelijks leven. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval wanneer opvliegers met zoveel zweten gepaard gaan dat je van kleding moet wisselen terwijl je aan het werk bent. Of wanneer je slaap zodanig verstoord raakt, dat je oververmoeid raakt.

Overgangsklachten kunnen zeer belemmerend zijn in je dagelijks leven

De overgang is een natuurlijk proces dat op gang komt doordat je geen eisprongen meer hebt, en de eierstokken stoppen met het aanmaken van oestrogenen. Hierdoor stopt ook je menstruatiecyclus. Wanneer je een jaar geen menstruatie hebt gehad, ben je officieel in de menopauze. Meestal begint deze tussen je 45e en je 55e levensjaar. Bij een deel van de vrouwen begint het al eerder. Dit kan bijvoorbeeld zijn door erfelijke factoren, medicijngebruik of doordat je aan je eierstokken geopereerd bent.

 

Op zich is de overgang een natuurlijk proces. Echter net als met de puberteit kan het zijn dat er te hevige klachten bij komen kijken. Deze hevige klachten kunnen zo vervelend zijn, dat je er iets aan wilt doen. Een belangrijke eerste stap is om met je huisarts te bespreken dat de klachten heftig zijn. Die kan onderzoeken of er ernstige oorzaken aan de klachten ten grondslag liggen. Wanneer de klachten aanhouden ook nadat ernstige oorzaken zijn uitgesloten, is acupunctuur een goede optie om er iets aan te doen.

 

Acupunctuur bij overgangsklachten

 

In de acupunctuur wordt gekeken naar je algehele lichamelijke conditie en jouw individuele situatie. Overgangsklachten vinden vaak hun oorsprong in de conditie van de nieren en de energetische balans in de nieren. De voortplantingshormomen worden in de Chinese geneeskunde gezien als onderdeel van de nier-energie. Die nier-energie loopt terug bij de overgang, maar kan middels acupunctuur wel op peil gehouden worden. Soms is de nier-energie vooral geblokkeerd en helpt het al om met acupunctuur deze blokkades op te heffen. Ook de balans tussen de koele yin-energie en de warme yang-energie is bij overgangsklachten vaak verstoord. Verder heeft hormonale balans ook te maken met het functioneren van de lever-energie en met individuele factoren.

 

Chinees gezien zijn overgangsklachten doorgaans goed te verklaren en te behandelen

 

 

Met acupunctuur is het mogelijk daar correcties aan te brengen waar het in jouw specifieke geval scheef is gaan lopen. Hierdoor zijn overgangsklachten in de meeste gevallen sterk te verminderen. Opvliegers kunnen afnemen in frequentie en hevigheid, slapen gaat vaak een stuk beter, hoofdpijn vermindert, stemming stabiliseert.

 

Behandeling van overgangsklachten bij Zelfwijzer

Wanneer je je bij Zelfwijzer meldt met overgangsklachten, zal ik eerst onderzoeken hoe je energiebalans er voor staat en wat in jouw geval ten grondslag ligt aan het moeizame verloop van de menopauze. In een eerste behandelafspraak kom ik dan tot een behandelplan dat ik met je overleg. Dit plan kan ook advies bevatten over voeding, levensstijl en supplementen. Soms adviseer ik om ook met je arts te spreken over de klachten. In de eerste sessie vindt ook de eerste behandeling plaats.

 

Gesprek

Soms is het ook fijn om te kunnen praten over je klachten. Veel vrouwen met overgangsklachten doen hun best om de sfeer voor hun naaste (bijvoorbeeld partner, kinderen) niet te veel te beïnvloeden, maar voelen zich ook niet altijd begrepen in wat ze doormaken. Tijdens de sessies is ook ruimte om het hierover te hebben.

Wil je je overgangsklachten aanpakken?

Boek dan een eerste afspraak of een gratiskennismaking. Of neem vrijblijvend contact op.
ContactAfspraak maken