06 216 247 28 info@zelfwijzer.nl

HOE WERKT ACUPUNCTUUR?

Een klacht staat nooit op zichzelf

In de acupunctuur wordt jouw hele lichaam, én geest, onderzocht. Hierdoor worden niet enkel je geïsoleerde klachten behandeld, maar jij als geheel. Dit maakt acupunctuur een goede aanvulling op een medische behandeling, die vaak vooral de hoofdklacht bekijkt en daardoor de dieper liggende oorzaken kan missen. Ook kan acupunctuur helpen om bijwerkingen van medische behandelingen te verminderen, zoals bij medicatie voor HIV, chemotherapie en operaties.

Acupunctuur herstelt de energiebalans en stimuleert het zelfhelend vermogen van je lichaam.

Acupunctuur is een zeer oude en beproefde geneeskundige methode die in China is ontstaan.  Acupunctuur is breed inzetbaar, omdat veel lichamelijke en geestelijke klachten kunnen worden beïnvloed door de energiebalans in het lichaam te herstellen.

Hoe herstelt acupunctuur de energiebalans?

In het oude China werden al meridianen in het menselijk lichaam onderscheiden. Deze meridianen corresponderen elk met een orgaan in het lichaam. In de meridianen stroomt volgens de Chinese geneeskunde qi, oftewel energie. Het circuleren van deze energie maakt het verschil tussen een levend lichaam of levenloze materie.

In het ideale geval is deze energie gelijkmatig verdeeld binnen de meridianen en tussen de meridianen.

Wanneer de energie niet gelijkmatig is verdeeld, of wanneer de energie ergens stagneert, kan dit voor klachten zorgen.

Ook wanneer de kwaliteit van de energie niet passend is bij de situatie (bijvoorbeeld wanneer er koude of juist hitte in een meridiaan is ontstaan) kan dit ongemak veroorzaken. Je kunt dan  oppervlakkige klachten hebben zoals pijn in je spieren of klachten die zich veel dieper manifesteren zoals bijvoorbeeld last van je darmen, menstruatieproblemen of hoofdpijn.

In de Chinese geneeskunde worden lichaam en geest als één gezien. Dit houdt in dat verstoring van energie in de meridianen zich ook kan uiten in psychische klachten zoals prikkelbaarheid, somberheid of angst.

Het betekent ook dat acupunctuur kan worden ingezet om deze psychische klachten te behandelen.

Jouw omgeving is belangrijk

In de Chinese geneeskunde word jij als mens ook gezien in de context van de natuurlijke omgeving. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld de seizoenen, weersomstandigheden, de cyclus van dag en nacht en de invloed van de sociale omgeving worden meegenomen in de acupunctuur. Zo wordt het in de Chinese geneeskunde in de winter als normaal beschouwd dat je je wat meer naar binnen keert en je leven wat meer overdenkt, maar wordt hetzelfde gedrag eerder als opmerkelijk aangemerkt wanneer het hoog zomer is.

Hoe gaat een acupuncturist te werk? Een acupuncturist kan met naalden de kwaliteit en de verdeling van de energie in jouw  lichaam beïnvloeden. Vaak is het nodig een behandeling een aantal keer te herhalen, zodat je lichaam de nieuwe balans structureel kan overnemen. Ook andere methoden kunnen effectief zijn om de balans te beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld behandeling met moxa (een ‘sigaar’ van bijvoetkruid (Artemisia vulgaris), die wordt gebrand en dichtbij je huid wordt gehouden, waardoor warmte diep in de meridiaan kan doordringen). Ook massagetechnieken, de inzet van kruiden, oefeningen en nog diverse andere methoden zijn een optie.

Het is dus eventueel ook mogelijk je te behandelen zonder het gebruik van naalden.

 

Huisarts of acupuncturist?

Het is verstandig eerst ernstige oorzaken uit te laten sluiten door je arts.

Bij aanhoudende klachten is het altijd raadzaam de huisarts te raadplegen. Acupunctuur neemt haar rol in als aanvullende geneeswijze. Dit houdt in dat een gecombineerde aanpak goed kan werken: ernstige en acute oorzaken uitsluiten (of behandelen) bij de arts, en de algehele gezondheid én de klacht daarnaast aanpakken bij de acupuncturist. Weet je niet zeker wat goed is om te doen? Je kunt altijd vrijblijvend contact met me opnemen.

Acupunctuur wetenschappelijk?

Hoewel de Chinese geneeskunde een lange staat van dienst heeft en velen overtuigd zijn van de werkzaamheid ervan, is er in de afgelopen decennia veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van acupunctuur bij diverse ziektebeelden en klachten. Dit onderzoek duurt ook nog voort en er is een groeiende lijst met klachten waarbij de werkzaamheid van acupunctuur is aangetoond. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelde in 1979 voor het eerst een lijst samen van aandoeningen die met acupunctuur kunnen worden behandeld. In 2003 volgde een herziene versie en in 2017 werd een grote literatuurstudie gepubliceerd door twee Australische onderzoekers. In deze studie, The Acupuncture Evidence Project, vatten zij alle wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van acupunctuur samen. Hieruit vloeide de huidige lijst voort van aandoeningen die met acupunctuur behandeld kunnen worden en waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is aangetoond.

Belangrijk om op te merken is dat nog lang niet voor alle lichamelijke klachten de effectiviteit van acupunctuur is onderzocht. Dit betekent dus dat ook aandoeningen die niet op de lijst staan, mogelijk effectief met acupunctuur behandeld kunnen worden. In de toekomst zal meer onderzoek volgen en zal de lijst langer worden.

Bij steeds meer aandoeningen is wetenschappelijk aangetoond dat acupunctuur effectief is.

Mocht je klacht dus niet op de lijst staan, schroom dan niet om toch contact op te nemen. De kans is groot dat acupunctuur ook voor jouw klacht uitkomst biedt.

Van sommige aandoeningen is bekend dat acupunctuur niet (voldoende) effect heeft. Wanneer dit het geval is, zal ik dat zeker aangeven. Ik zal je dan verwijzen naar een behandelaar die je mogelijk wel verder kan helpen.

MEER WETEN OVER ACUPUNCTUUR?

Wil je weten of acupunctuur ook voor jou geschikt kan zijn? Neem dan nu contact met ons op voor een kennismakingsgesprek óf boek gelijk online een afspraak

Maak een afspraakKennismakingsgesprek