De Acupunctuurbehandeling

Hoe gaat een behandeling in z’n werk?

Zoals onder ‘hoe werkt acupunctuur’ is uitgelegd, is acupunctuur het bijsturen van de energie die door de diverse meridianen in het lichaam stroomt. Omdat bij elk mens de energie weer anders over de meridianen is verdeeld, bestaat er geen standaard protocol voor jouw behandeling of klacht. De behandeling wordt altijd speciaal op jou afgestemd. 

Eerste consult

Een eerste consult begint altijd met een uitgebreid vraaggesprek in de behandelruimte in Bilthoven. Jouw klachten worden in kaart gebracht en ook is er aandacht voor ogenschijnlijke bijzaken, zoals slaapritme en vertering. Dit omdat deze informatie in de Chinese geneeskunde zeer bruikbaar is om een compleet beeld van jouw gezondheid te krijgen. Op deze manier kan de klacht op holistische wijze benaderd worden; je hele systeem wordt beïnvloed, niet enkel een geïsoleerde klacht. Na het vraaggesprek voel ik je pols en bekijk ik jouw tong, twee belangrijke peilers van de Chinese diagnostiek. Ook heb ik oog voor het lichaam en voor jouw verhaal: wat speelt er in je leven? Indien nodig is er ook aandacht voor voeding, voedingssupplementen en kruiden.

Tijdens het eerste consult zal ik je ook een schatting geven van het aantal sessies dat nodig is.

Acupunctuur-naalden zetten

Na de diagnostiek volgt de acupunctuurbehandeling. Daarbij breng ik naalden in op diverse plekken in het lichaam. Deze naalden blijven zo’n 20 minuten zitten. In deze tijd zal ik soms opnieuw je pols voelen, en mogelijk naalden nog een keer stimuleren. Tijdens de behandeling komen mensen vaak in een diepe rust. Het kan zijn dat er emoties vrijkomen. Wanneer ik waarneem dat de balans in de energiebanen is hersteld, worden de naalden verwijderd. Je krijgt uiteraard de tijd om even rustig weer ‘wakker te worden’.

Ik krijg vaak de vraag of de naalden pijn doen. Dit valt over het algemeen erg mee.

Acupunctuurnaalden zijn niet te vergelijken met de naalden in de medische praktijk die bijvoorbeeld voor bloed prikken worden gebruikt. De meeste mensen geven aan dat de ze nauwelijks pijn hebben gevoeld van het prikken.

Frequentie van de acupunctuur-behandelingen

In het begin van een behandeltraject is het vaak nodig om de behandeling wekelijks of om de week te herhalen. Daarna wordt de verandering in je lichaam meer bestendig en kan de behandelfrequentie omlaag. Gaandeweg de behandeling zullen we samen steeds bespreken of de behandelingen het gewenste effect hebben. In de regel moet uiterlijk binnen drie sessies een positief effect van de behandeling worden gemerkt. Vaak is dit al na het eerste consult het geval.  

MEER INFO OF EEN AFSPRAAK MAKEN?

Meer weten over acupunctuur, een afspraak maken of toch nog een vraag? Laat het me weten. Ik denk graag met je mee.

CONTACTAFSPRAAK