06 216 247 28 info@zelfwijzer.nl

BURN-OUT

Burn-out houdt in dat de draaglast al een tijd zwaarder is dan de draagkracht, en je op een punt komt waarop je de grip op je leven kwijt raakt. Mensen met een burn-out hebben vaak al lange tijd doorgezet en hun taken volbracht zonder tussentijds weer goed op te laden. Vaak is er lange tijd teveel gevraagd van iemand, zonder dat er een mogelijkheid was om gas terug te nemen. Dit kan te maken hebben met hoge werkdruk, maar ook met gebeurtenissen in het leven die veel vragen zoals een kind krijgen, verhuizing, scheiding of mantelzorg. Vaak gaat het om een combinatie van stressfactoren. Bij een burn-out is er een gebrek aan energie. Mensen ervaren een burn-out vaak als een crisis, een keerpunt in hun leven. Klachten die bij burn-out vaak voorkomen zijn:

– vermoeidheid, maar niet goed rust kunnen nemen
– een gejaagd gevoel
– onrustig slapen
– steeds piekeren over taken, een groeiende to do-list
– prikkelbaarheid
– gemakkelijk huilen
– fantaseren over alle hectiek achter je laten (en bijvoorbeeld vertrekken naar een tropisch eiland)
– bijkomende lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, hartkloppingen, duizeligheid, maagpijn en snelle gewichtstoename (of juist snel afvallen)

Rust nemen moeilijk

Door de groeiende to do-lists en het vaak grote verantwoordelijkheidsgevoel vind je het moeilijk om rust voor jezelf te organiseren. Ziek melden op het werk terwijl er geen duidelijk aanwijsbare ziekte is zoals griep, wordt vaak als een grote drempel ervaren. Met als gevolg dat je pas taken laat vallen als je echt niet meer verder kunt. Je voelt je ellendig en bezorgd over hoe nu verder. Soms spelen er praktische zorgen, bijvoorbeeld wanneer je je baan dreigt te verliezen, of je je baan echt niet meer ziet zitten. Of wanneer er vanuit een bedrijfsarts wordt ingezet op re-integreren terwijl je nog niet goed hersteld bent. Wanneer je uiteindelijk toch rust neemt, volgt vaak eerst een fase waarin de vermoeidheid de boventoon voert. Na een tijd komt dat minder op de voorgrond te staan, en komen er vaak levensvragen: wil ik nog wel op dezelfde voet verder, en zo niet, wat wil ik veranderen en hoe? Wat kan ik leren van wat er is gebeurd, zodat het zich niet herhaalt? Wat zal na de burn-out mijn belastbaarheid zijn en hoe bewaak ik die grens? 

Aanpak op meerdere sporen tegelijk

Ik heb veel ervaring in het begeleiden van mensen met burn-out. Daardoor weet ik dat een burn-out vele facetten kent.
Mijn aanpak is een combinatie van:

  • Acupunctuur – het herstellen van de energiebalans in het lichaam.
  • Psychologie – begeleiden van de cliënt in het proces van rust organiseren en bewaken, uitdiepen van de levensvragen, begeleiden van het proces van uitvinden hoe verder.
  • Voedingsadvies – een uitgeput lichaam heeft baat bij voeding op maat. Daar kunnen ook voedingssupplementen bij horen.
  • Aandacht voor leefstijl – slaaphygiene, grensbewaking, et cetera.

Wanneer je je bij Zelfwijzer meldt met (pre)burn-out-klachten, zal ik samen met jou kijken naar de aard van de klachten en zo een behandelplan op maat samenstellen. Elke burn-out uit zich anders in het lichaam. De één krijgt er fysieke klachten bij (zoals ontstekingen) die het lichaam tot rust dwingen, terwijl de ander vooral lijdt onder de onrust en het piekeren. Sommige mensen raken vooral emotioneel  in zwaar weer. In de behandeling sluit ik aan bij wat er nodig is om uiteindelijk de rust en de kracht weer te hervinden.

 

Huisarts

Als je klachten hebt van overmatige stress, overspannenheid, uitputting of burn-out, ga dan ook altijd naar je huisarts. Wanneer het komt tot een ziekmelding is het belangrijk dat het contact met de huisarts gelegd is of wordt. Deze kan je ondersteunen tijdens deze stressvolle tijd, en ook kunnen meer ernstige zaken worden uitgesloten. 

 

 

Preventie

Mensen hebben een burn-out vaak voelen aankomen, maar niet gezien hoe ze hem konden voorkomen. Ik heb in mijn praktijk vaak succes met het afwenden van een burn-out, wanneer mensen zich tijdig melden. Met acupunctuur is het mogelijk het lichaam te helpen tijdig bij te tanken, en met psychologische inzichten lukt het mensen vaak om in hun leven tijdig de druk van de ketel te halen. Heb je dus het gevoel dat je op een burn-out afstevent, dan is het een goed moment om een afpraak te maken.

Afspraak makenMeer info