06 216 247 28 info@zelfwijzer.nl

Acupunctuur bij boosheid, prikkelbaarheid en woede

Sel geprikkeld of geïrriteerd zijn. Een kort lontje. Snel boos worden en dan maar heel moeilijk kunnen kalmeren. Hierdoor snel ruzie krijgen met je partner of andere dierbaren, of problemen op het werk. Soms wakker liggen van je eigen boze of geërgerde gedachten. Het komt snel onsympathiek over, maar in werkelijkheid heb je er weinig controle over. Je doet het niet expres, het overvalt je en neemt je op sommige momenten over. Voor je het weet heb je dingen gezegd waar je later spijt van hebt, en die niet meer terug te draaien zijn. 

Het is niet leuk om degene te zijn die gemakkelijk geïrriteerd is of boos wordt en je doet het ook niet expres

 

Boosheid en irritatie in de psychologie

Wanneer je met een psycholoog gaat praten over je boosheid, leer je vaak als eerste om de eerste signalen te herkennen, en zo te voorkomen dat je ontploft. Dit kan erg nuttig zijn, maar het neemt vaak niet de boze gevoelens weg. Het helpt vooral om ze te beheersen.
Met een beetje geluk krijg je in de gesprekken ook inzicht in wat er speelt waardoor je zo boos kan worden. Soms kan dat maken dat je ontvlambaarheid afneemt, bijvoorbeeld wanneer je er achter komt dat je te weinig je grenzen aangeeft en daar frustratie van krijgt. Maar het kan ook zijn dat je er niet achter komt wat de oorsprong is van je boosheid, en dat het blijft bij het beheersbaar maken van deze gevoelens. Dat is zonde, want al die opwinding kost veel energie en is erg onprettig. 

 

Boosheid en frustratie in acupunctuur

In de Chinese geneeskunde is boosheid een emotie die samenhangt met het functioneren van je lever en je galblaas. Hierbij gaat het niet om het Westerse plaatje waarbij de lever bijvoorbeeld gifstoffen afbreekt, maar vooral om de energie, of qi, in deze organen en de bijbehorende energiebanen, die we meridianen noemen. Wanneer de energie van lever en galblaas de neiging heeft om te stagneren, heb je ‘iets op je lever’ of kan je gemakkelijk gaan ‘gal spuwen’. Je wordt dan gemakkelijk boos of gefrustreerd. Mogelijk heb je ook een neiging tot zuchten, en ben je gemakkelijk wat gespannen.
Het is mogelijk om middels acupunctuur de energie van de lever en galblaas meer te stroomlijnen. Dit haalt vaak veel druk van de ketel en zorgt voor een diepe ontspanning. Met acupunctuur is het ook vaak mogelijk om te zorgen dat de boze energie langdurig beter binnen de perken blijft. Hiermee kunnen ook nevenklachten zich oplossen, zoals gespannen spieren, hoofdpijn, menstruatieklachten, verteringsproblemen of oogklachten.

Met acupunctuur kan je zorgen dat je minder ‘op je lever’ hebt

 

Langdurige oplossing voor opvliegendheid

Wanneer je de bozige neigingen langdurig kwijt wilt, is het belangrijk om erachter te komen wat er werkelijk aan ten grondslag ligt. Wat maakt dat de lever en galblaas zich steeds zo spannen? Dit kan met van alles te maken hebben. Soms gaat het over te weinig onderkennen wat je nodig hebt, waardoor je vaak gefrustreerd rondloopt. Of er zijn dingen gebeurd die over je grenzen gingen, waarvan je niet weet dat ze je dwars zitten. Of er zit eigenlijk een angst onder om gekwetst of afgewezen te worden. 

 

Behandeling bij Zelfwijzer

Wanneer je je bij Zelfwijzer meldt met klachten rondom boosheid, kijken we naar wat er in je lichaam gebeurt en behandelen we allereerst de spanning en boosheid zelf. Vervolgens richten we de behandeling met acupunctuur en het gesprek op de langdurige oplossingen: hoe zorg je dat je datgene kwijtraakt, dat ten diepste voor de boosheid zorgt? Dit is vaak een zoektocht waarbij je meer ontdekt over hoe je in elkaar zit, wat je nodig hebt en wat je dwars zit. Soms zijn dit langdurige trajecten, en soms gaat dit ook best wel snel. 

 

Boosheid heeft ook zijn functie

Sommige mensen zijn vaak boos, maar zitten ook in een situatie waarin dat te begrijpen is. Als je bijvoorbeeld tuis alle huishoudelijke taken voor een heel gezin doet, terwijl je ook een fulltime baan en mantelzorg hebt, is het logisch dat je daar gallig van kan worden. In de behandeling is ook aandacht voor dit soort situaties. Het gaat dus niet enkel over zorgen dat je rustig wordt en nooit meer boos bent. Boosheid is namelijk ook een belangrijke functie, die kan zorgen dat je je de kaas niet van het brood laat eten. Het gaat over het vinden van een levenshouding waarbij oud zeer je niet in de weg zit, je met de mensen om je heen tot een gezonde verstandhouding komt en je het levenspad bewandelt waar je je goed bij kunt voelen. 

 

Kinderen en volwassenen kunnen met boosheid kampen

Bij Zelfwijzer kunnen zowel kinderen als volwassenen terecht met problemen rondom opvliegendheid. De benadering is min of meer hetzelfde, maar is bij kinderen wel meer speels en de sessies duren korter. Kinderen hebben lang niet altijd zicht op de oorzaken van hun gedrag. Ook hebben ze vaak de woorden niet om uit te drukken wat er in ze gebeurt wanneer ze uit de bocht vliegen. Wel reageren kinderen vaak snel en goed op de behandeling, en wanneer de druk door de behandeling van de ketel is, komen ze vaak opeens met het onderliggende probleem. Vaak een behoefte of een frustratie waar oplossingen voor zijn. Bij kinderen gebruik ik over het algemeen geen naalden, tenzij het kind daar zelf om vraagt. Bij kinderen werk ik met stickers of andere pijnloze oplossingen.

 

Kinderen krijgen een pijnloze behandeling

Wil je aan de slag met je boosheid?

Neem dan gerust contact op voor meer informatie, of boek een eerste behandelafspraak of gratis kennismakingsgesprek. ContactAfspraak maken