06 216 247 28 info@zelfwijzer.nl

Maag- en darmklachten

Darm- en maagklachten kunnen een behoorlijke impact op je leven hebben. Het is moeilijk vrolijk te zijn als je buik pijn doet. Het is moeilijk om je fit te voelen als je lichaam je voedsel niet goed kan omzetten in energie. Het is ook lastig om steeds rekening te moeten houden met wat je eet, omdat sommige dingen helemaal verkeerd vallen. En soms zijn darmklachten zo ernstig dat ze je leven totaal op zijn kop zetten.

 

Acupunctuur bij maag- en darmklachten

Er zijn veel soorten klachten van de spijsvertering. De oorzaken van deze klachten liggen niet altijd daar waar je ze verwacht. In de acupunctuur wordt altijd het lichaam als geheel in kaart gebracht. Daarbij wordt ook gekeken naar alle emotionele factoren en omgevingsfactoren, en jouw voeding. Hierdoor is het vaak mogelijk oorzaken te vinden die in de reguliere geneeskunde over het hoofd worden gezien. Met acupunctuur kunnen deze oorzaken worden beïnvloed. Door mijn grote kennis van voeding en mijn ervaring als psycholoog kan ik jouw klacht op drie manieren tegelijk benaderen. Voedsel speelt uiteraard bij veel mensen een grote rol.  Het psychische aspect kan ook groot zijn. Soms zijn de diepste oorzaken niet fysiek, maar liggen ze verscholen in levenskeuzes die moeten worden bijgesteld, of oude pijn die zich aandient. En vaak spelen meerdere factoren tegelijk. Door oog te hebben voor al deze niveaus kan ik maagdarm-klachten vaak goed aanpakken. Het is wel belangrijk met dit soort klachten ook medisch onderzoek te laten doen, om ernstige oorzaken uit te sluiten. Daarvoor kan je het beste ook je huisarts bezoeken.

Een aantal bekende maag-darmklachten die ik behandel zijn de volgende;

Prikkelbaar darmsyndroom

Het prikkelbare darmsyndroom (of irritable bowel syndrome (IBS)) is een pijnlijke klacht met verschillende oorzaken, die soms moeilijk te achterhalen zijn. Symptomen zijn pijn, gasvorming en diarree die soms wordt afgewisseld door constipatie. IBS kan heel veel ellende geven en de pijn kan hevig zijn. Het kan het moeilijk maken om nog goed te functioneren en zeker om je goed te voelen. Gasvorming kan heel vervelend zijn, zeker als je onder de mensen bent. Klachten worden vaak verergerd door spanning en door negatieve emoties. Soms speelt je voeding een duidelijke rol, soms heeft voeding weinig invloed. Acupunctuur is effectief bij het prikkelbare darmsyndroom, omdat ze in staat is de overprikkelde zenuwen en lokale verkrampingen ‘uit de knoop’ te krijgen. Ook wordt de onderliggende conditie van het lichaam verbeterd, waardoor er meer buffer is en de darmen minder snel in de kramp schieten. Verder is de Chinese voedingsleer een goede aanvulling; weten welk eten kalmerend werkt en welk eten juist voor verkramping zorgt, kan veel schelen.

Voedings-intoleranties

Zonder van een echte allergie te kunnen spreken, merk je toch dat bepaalde voedingsmiddelen voor klachten zorgen. Soms zijn dit krampen, diarree, constipatie of pijn. En soms zijn de symptomen nog lastiger aan de darmen te relateren zoals bij huidklachten, zwellingen in het gezicht of stemmingswisselingen. Sommige mensen moeten heel veel voeding mijden om klachten te voorkomen. Andere mensen weten niet goed wat ze met eten aan moeten en waar de klachten vandaan komen. Intussen kunnen klachten hevig zijn en veel ongemak veroorzaken. De oorzaak van de intoleranties ligt niet altijd bij de darmen. Soms zijn andere organen betrokken. In de acupunctuur wordt gesproken van het ‘verteringsvuur’. Als dat niet warm genoeg is, verbrandt het voedsel ook niet goed. Dit kan voor allerlei problemen zorgen, waaronder intoleranties.  Acupunctuur kan dit verteringsvuur versterken, waardoor de intoleranties vaak verminderen of verdwijnen.

Ziekte van Crohn en collitis ulcerosa

Er kunnen ook ontstekingen van de darmwand zijn, zoals bij de ziekte van Crohn en Collitis Ulcerosa. Dit zijn moeilijk beheersbare aandoeningen die heel ernstig kunnen zijn. In de reguliere geneeskunde wordt vooral gewerkt met ontstekingsremmende medicatie. Acupunctuur kan hier veel aan toevoegen omdat het de hitte uit de ontstekingen kan halen. Hierdoor nemen klachten meestal af en in sommige gevallen verdwijnen ze in het geheel.

Maagklachten

Brandend maagzuur is voor veel mensen een bekend euvel. Ook kan de maagwand geïrriteerd raken en pijn doen. Dit kan zelfs oplopen tot een maagzweer. Soms doet de maag gewoon pijn zonder dat duidelijk is wat er speelt. En soms is er een onstilbare honger zonder aanwijsbare reden. Of er is vaak last van misselijkheid, soms met braken. De oorzaken van deze klachten kunnen zeer uiteenlopend zijn. Soms hebben ze met de maag zelf te maken, soms speelt een ander orgaan een rol, zoals de lever. Soms is er te koude voeding in het spel, of juist te pittige of kruidige voeding. En soms heeft het emotionele oorzaken (zoals wanneer je ‘ergens mee in je maag’ zit). Bij al deze klachten kan acupunctuur helpen, in combinatie met voedingsleer en psychologie.

Wil je hulp bij je klachten van het maagdarm-stelsel?

Neem dan gerust vrijblijvend contact op of boek een eerste behandelafspraak of gratis kennismaking. ContactAfspraak maken