06 216 247 28 info@zelfwijzer.nl

Tinnitus behandelen met acupunctuur

Tinnitus is een verschijnsel waarbij je in één of beide oren een geluid hoort dat er niet werkelijk is. Het meest bekend is een piep in je oren, maar het kan ook een fluit, een brom, een suis of een zoem zijn. Het kan geleidelijk of plotseling zijn ontstaan. Tinnitus kan ontzettend hinderlijk zijn. Het kan het moeilijk maken om in slaap te komen. Dit kan leiden tot slaapgebrek en vermoeidheid, waardoor de situatie nog hopelozer kan voelen. Het kan zijn dat je plaatsen met veel geluid niet goed meer verdraagt, of juist dat je stille plekken wilt mijden omdat de toon van tinnitus dan nog indringender wordt. Er is vaak een  gevoel van machteloosheid over het geluid en dit kan moeilijk zijn om mee om te gaan. Het kan ook veel stress geven omdat je je zorgen gaat maken over de toekomst; kan ik hier wel mee leven? Het komt voor dat mensen van tinnitus angstig of somber worden, vooral in het begin. Zelfs zelfmoordgedachten komen voor. Ook kan het zijn dat je het geluid redelijk goed kunt verdragen, maar er alsnog graag vanaf zou willen.

Regulier zijn er behandelingen voor tinnitus, maar die gaan in veel gevallen over het leren omgaan met het geluid. Mensen krijgen vaak te horen dat er fysiek geen verbetering haalbaar is. Dit kan bijdragen aan de wanhopige gevoelens.

Acupunctuur vaak effectief bij tinnitus

Medisch gezien worden allerlei oorzaken van tinnitus onderscheiden, waaronder blootstelling aan hard geluid, ouderdom, een ongeval (fysiek trauma) of een infectie. In de acupunctuur wordt ook op Chinese wijze gekeken naar oorzaken van tinnitus. Daarbij wordt tinnitus gelinkt aan processen elders in het lichaam (bijvoorbeeld de lever en de galblaas). Vaak is er sprake van veel onrust in het lichaam en stijgt deze onrust ook naar het hoofd. Met acupunctuur is het vaak mogelijk de rust weer te herstellen. Vaak verdwijnt de klacht niet ineens, maar zijn meerdere sessies nodig. Bij elke cliënt ligt de oorzaak weer anders en de behandeling (en behandelingsduur) dus ook. Met acupunctuur kan tinnitus in veel gevallen worden verholpen of verbeterd. En wanneer het geluid niet kan worden weggenomen, kan het lichaam worden ondersteund, bijvoorbeeld bij ontspanning en slaap. Hierdoor voel je je rustiger.

Psychologische expertise

Als psycholoog heb ik veel met tinnitus gewerkt. Daardoor ken ik de emotionele en praktische kanten van de klacht. Vooral in het begin kun je veel spanning ervaren. Die spanning kan juist weer zorgen voor verergering van het geluid. Doordat ik tinnitus vaak in de praktijk heb gezien, kan ik jou goed begeleiden in het proces van weer regie krijgen over je leven nadat je met tinnitus te maken hebben gekregen.

Wil je graag behandeling voor je tinnitus-klachten?

Boek dan een eerste behandelafspraak of gratis kennismaking. Of neem vrijblijvend contact op voor meer info. ContactAfspraak maken