Acupunctuur bij RSI
RSI staat voor Repetitive Strain Injury en is een samenvatting van allerlei klachten die ontstaan doordat bepaalde bewegingen te vaak worden gemaakt. Vrij vertaald staat RSI voor ‘blessure door herhaalde spanning of belasting’. Dit gaat bijvoorbeeld over het bedienen van een computer, teveel op de telefoon typen of het te vaak maken van dezelfde schoonmaakbeweging. Ook onder muzikanten komt RSI regelmatig voor. RSI wordt ook wel een muisarm genoemd.
Symptomen
Bij RSI kan je pijn en krampen ervaren in bijvoorbeeld je hand, pols, elleboog of schouder. Tintelingen kunnen voorkomen, evenals zwelling en krachtverlies. Ook kan je last hebben van stijfheid, een doof gevoel en allerlei vormen van pijn. Je kan je afvragen wat je toch moet doen om weer van de pijn af te komen. Het komt voor dat iemand tijdelijk zijn werk niet meer kan uitvoeren door RSI.
RSI kan ervoor zorgen dat je bepaalde bewegingen voorlopig nauwelijks meer kunt maken
Omstandigheden
RSI komt sneller voor wanneer de bewegingen onder ongunstige omstandigheden worden gemaakt, bijvoorbeeld wanneer de werkplek niet juist is ingesteld, of wanneer iemand al niet zo lekker in z’n vel zat toen de bewegingen werden gemaakt. Of wanneer teveel uren worden gemaakt.
Knopen in de spieren
RSI treedt vooral op wanneer je spieren geen grote bewegingen maken, maar wel langdurig gespannen staan, zoals bij het bedienen van de muis. Er kunnen dan knopen in de spieren ontstaan die voor flinke pijnklachten kunnen zorgen. Het gevoel kan ontstaan dat de spieren maar niet ophouden met werken, en zuur voelen.
Â
RSI kan zich uitbreiden
Wanneer RSI eenmaal optreedt, kan de spanning zich ook gaan uitbreiden. Van het bedienen van de muis krijg je dan bijvoorbeeld eerst last van je vinger of je pols, maar later gaan je schouder en bovenrug ook meedoen. Andersom kan ook: je had al spanning in je bovenrug en van daaruit heb je sneller RSI in je arm of hand te pakken.
Acupunctuur bij RSI
Wanneer je je bij Zelfwijzer meldt met RSI kijk ik naar je specifieke klacht (waar in je lichaam zit de pijn en door welke beweging is het gekomen), maar ook naar de omstandigheden: hoe zit je in je vel, hoe is je algehele conditie, hoe gaat het met je lichaamshouding, heb je het nog naar je zin op je werk, heb je recentelijk iets meegemaakt dat je nog dwars kan zitten, enzovoorts. Er is aandacht voor je werkplek en wat je voor stappen kunt ondernemen om die ergonomischer in te richten. In sommige gevallen is het goed om bepaalde kruiden of vitaminen in te nemen om het herstel te bevorderen. En centraal staat de acupunctuurbehandeling: het terugbrengen van rust in de spieren en het ondersteunen van een lichaamshouding die voor zo min mogelijk pijn zorgt.