06 216 247 28 info@zelfwijzer.nl

Acupunctuur bij psychische klachten

Veel mensen weten niet dat acupunctuur ook heel geschikt is om psychische klachten te behandelen. Dit komt, doordat in het Westen een onderscheid wordt gemaakt tussen de behandeling van lichamelijke en psychische klachten. Voor het één ga je naar een arts of natuurgenezer, voor het ander naar een psycholoog.

In de Chinese geneeskunde worden lichaam en geest samen behandeld

In de Chinese geneeskunde bestaat dit onderscheid niet. Chinees gezien werken het lichamelijke en het geestelijke nauw samen en dienen ze ook samen behandeld te worden. Chinees geneeskundigen bekijken het lichaam aan de hand van een aantal organen en hun bijbehorende energiebanen. Deze organen of orgaansystemen corresponderen met bepaalde delen van het lichaam en bepaalde lichamelijke klachten, maar ook met bepaalde emoties.

Emoties gekoppeld aan organen 

Zo wordt boosheid aan de lever gerelateerd (‘Iets op je lever hebben’), blijdschap aan het hart (‘Mijn hart maakte een sprongetje van blijdschap’). Maar ook schrik en traumatische ervaringen hebben vaak te maken met het hart (‘De schrik sloeg me om het hart’). Veel piekeren hoort bij maag en milt (‘Ergens mee in je maag zitten’). En zo zijn er nog veel meer verbanden tussen de organen en meridianen en de psyche. Wanneer er disbalans is in de psyche, is het belangrijk deze orgaansystemen weer met elkaar in balans te krijgen. Acupunctuur is daar heel geschikt voor.

 

Voordelen van acupunctuur bij psychische klachten

Vooropgesteld: als je je bij Zelfwijzer meldt met psychische klachten heb je de voordelen van twee werelden, omdat ik naast acupuncturist ook een ervaren psycholoog ben. Indien gewenst kan ik een combinatie van gesprekken en acupunctuur aanbieden. Acupunctuur kan echter ook zonder de psychologische component veel betekenen bij psychische klachten.

 Niet zoveel woorden nodig

Een voordeel van acupunctuur is, dat je klachten worden behandeld zonder dat je er per sé veel hoeft te praten over wat je dwars zit. De acupunctuur brengt de emoties en de blokkades ook zonder veel woorden in beweging en uiteindelijk in balans. Sommige mensen ervaren dat ze met gesprekstherapie de pijnlijke onderwerpen kunnen omzeilen, of dat ze door het gebruik van woorden juist bij hun gevoel weg blijven. Dat heb je met acupunctuur niet. Bij acupunctuur lijkt het meer vanzelf te gaan.

Tot rust brengen van lichaam en geest

Wat acupunctuur ook biedt, is dat de behandelingen rust brengen in het lichaam en de geest. Wie veel angst voelt, of slecht kan slapen, kan daardoor snel verbetering ervaren. Wanneer er meer rust in het lichaam komt, zijn de psychische klachten vaak ook beter te overzien, of ze beginnen al vanzelf te verdwijnen. Bij somberheid is soms juist sprake van een tekort aan energie om het leven weer tegemoet te willen treden. In dat geval kan acupunctuur helpen om die onderliggende uitputting op te lossen, waardoor de somberheid al gemakkelijker aan te pakken wordt.

 

Complexere psychische problematiek

Sommige psychische problemen zitten diep en zijn erg moeilijk in beweging te brengen, of ze zijn heftig. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan eetstoornissen, ernstige hypochondrie of complexere en meer vroegkinderlijke PTSS (Post-Traumatische Stress Stoornis). Ook zwaardere depressies, heftige angst of zelfs zelfmoordgedachten passen hierbij. Bij dit soort problematiek kan acupunctuur (in combinatie met psychologische expertise zoals Zelfwijzer die biedt) ook bijdragen aan het beheersbaar maken van de klachten, of helpen toewerken naar herstel. Hierbij is het over het algemeen raadzaam om een samenwerking op te starten tussen een behandelaar binnen de GGZ, zoals een psycholoog of psychiater, en Zelfwijzer. Indien schriftelijke toestemming hiervoor wordt gegeven, is overleg met deze behandelaar mogelijk. De acupunctuur werkt vaak ondersteunend, biedt meer rust en kan helpen over moeilijke hobbels heen te komen die meer in het lichaam dan in de geest verscholen lijken te liggen.

 

Bij welke klachten?

Bij Zelfwijzer behandel ik onder andere de volgende psychische klachten. Staat je klacht er niet tussen? Neem dan gerust contact op voor meer informatie.

– Somberheid en depressie;

– Burn-out (meer info);

– Angststoornissen en angstklachten zoals gegeneraliseerde angst, fobieën, hypochondrische klachten, paniekstoornissen, gevoelens van onzekerheid en minderwaardigheid;

– Post-traumatische klachten, traumaverwerking, complexe PTSS, acute stressstoornis (meer info);

– Identiteitsproblematiek, moeite hebben met grenzen aangeven, moeite hebben met het zoeken van een weg in het leven (inclusief vragen rondom carrièrekeuze);

– Verlies- en rouwverwerking inclusief liefdesverdriet, verlies van lichaamsfuncties, faillissement, echtscheiding en het verlies van een dierbare (meer info);

– Onrust, hyperactiviteit (ADHD);

– Slapeloosheid en andere slaapproblemen (meer info);

– Cognitieve achteruitgang (bijvoorbeeld na een TIA of bij andere vormen van hersenbeschadiging);

– Verslavingsproblematiek;

– (Vermoedens van) autisme of autisme-gerelateerde stoornissen;

En diverse andere psychische klachten.

 

Hoe ziet de behandeling eruit?

Als je je bij Zelfwijzer meldt met psychische klachten, gaan we eerst inventariseren hoe je klachten eruit zien, en hoe eventuele zorg die er al is, is ingericht. Hierbij kijk ik ook naar hoe je leven is ingericht en hoe je er fysiek aan toe bent. Afhankelijk van jouw hulpvraag komen we tot een behandelplan op maat, waarbij praten en acupunctuur waarschijnlijk een onderdeel zijn. Daarnaast zet ik mogelijk voedingssupplementen of kruiden in, kijken we eventueel naar voeding en beweging, en vindt, indien van toepassing, mogelijk overleg met reeds betrokken behandelaren plaats. In het geval van minderjarigheid zijn de ouders vaak betrokken. In sommige situaties zal ik van mening zijn dat ik niet het meest geschikte adres ben voor je klachten. Dan zal ik dat ook eerlijk aangeven en meedenken over waar je eventueel wel op je plek bent. 

 

Gratis kennismaking

Het is mogelijk een gratis kennismakingsgesprek te boeken, of om vrijblijvend telefonisch contact te hebben om te onderzoeken of behandeling bij Zelfwijzer iets voor je is. Neem dus gerust contact op wanneer je twijfelt of je hier aan het juiste adres bent.

Wil je hulp bij je psychische klachten?

Plan dan een eerste behandelafspraak of gratis kennismaking of neem vrijblijvend contact op voor meer informatie. ContactAfspraak maken