06 216 247 28 info@zelfwijzer.nl

Ziekte van Pfeiffer

Veel mensen kennen het als een ziekte die vooral in de puberteit kan toeslaan: de ziekte van Pfeiffer. Bij deze ziekte zijn mensen moe, heel moe. Hoewel er ook mensen zijn die het virus gehad hebben zonder het te merken, begint het voor veel mensen met koorts, misselijkheid, sterk opgezwollen klieren en zeer ernstige vermoeidheid. De aanvankelijke infectie duurt meestal enkele weken, maar de nasleep ervan kan lang aanhouden. Maanden tot in ernstige gevallen jaren. Sommige mensen zeggen dat ze nooit meer helemaal de oude zijn geworden na de ziekte van Pfeiffer.

 

 

Virus

Deze ziekte wordt veroorzaakt door het Epstein Barr-virus, dat lid is van de herpes-familie. Zoals alle herpes-virussen kenmerkt dit virus zich erdoor dat het zich terugtrekt in de weefsels, en bij verminderde weerstand weer de kop op kan steken. Dit is mogelijk de reden waarom sommige mensen zeggen er last van te blijven houden. Het is bekend dat bijvoorbeeld na het gebruik van breedspectrum-antibiotica Pfeiffer-symptomen tijdelijk terug kunnen komen, al blijft de aanvankelijke infectie met koorts en misselijkheid meestal uit.

 

 

Vermoeidheid

Bij de ziekte van Pfeiffer horen ernstige vermoeidheidsklachten. Sommige mensen slapen bijna de hele dag en nacht. Ook zie je vaak dat de vertering van slag is. En dat mensen zich ook psychisch vrij ellendig kunnen voelen. Met name somberheid komt voor. In de reguliere geneeskunde is bekend dat Pfeiffer de lever onder druk zet. Daarom wordt bijvoorbeeld het gebruik van alcohol of het eten van veel vet ontraden. Wat minder bekend is, is dat ook de milt en de alvleesklier onder vuur liggen tijdens deze infectie. Ook dit speelt mee in de vermoeidheids- en verteringsklachten.

 

 

Wat helpt bij Pfeiffer?

Bij de ziekte van Pfeiffer wordt vaak rust aangeraden en daarnaast wat globale dieetvoorschriften. Ook wordt gezegd dat je binnen bepaalde grenzen kunt onderzoeken wat je weer aan kunt en zo langzaam kunt opbouwen. Als je je met de ziekte van Pfeiffer aanmeldt bij Zelfwijzer, onderzoeken we hoe jouw lichaam het beste ondersteund kan worden tijdens deze pittige ziekteperiode. Dat gaat van het inzetten van vitaminen die de lever en het immuunsysteem ondersteunen tot het middels acupunctuur ondersteunen van je organen en energiehuishouding. Ook kijken we naar je voeding en eventueel naar ondersteunende kruiden. Hierdoor kan de ziekteperiode bekort worden en worden de vermoeidheidspieken minder diep. Met de Chinese diagnose van pols en tong kunnen we goed inschatten hoe het met je energieniveau is. Dat is soms fijn, omdat je zelf aan je vermoeidheid gewend raakt en het dan moeilijk kan zijn om in te schatten of je al toe bent aan bepaalde activiteiten.

 

 

CMV virus

Naast het Epstein Barr-virus bestaat ook het verwante herpes-virus Cytomegalie virus (CMV). Dit virus wordt over het algemeen als onschuldig gezien, maar kan bij sommige mensen klachten geven die sterk lijken op Pfeiffer (koorts, gezwollen lymfeklieren, problemen met de lever, blijvende vermoeidheid). Sommige mensen hebben al eens Pfeiffer gehad en krijgen dan te maken met het CMV-virus en ervaren soortgelijke klachten. Ook voor klachten bij een infectie met CMV kan je bij Zelfwijzer terecht.

Wil je ook graag je Pfeiffer-klachten aanpakken?

Neem dan gerust contact met me op. Je kunt ook een afspraak maken voor een vrijblijvende kennismaking en daarna beslissen of je een behandelafspraak wilt maken. ContactAfspraak maken