06 216 247 28 info@zelfwijzer.nl

Overgewicht en afvallen

 

Overgewicht is in Nederland een groeiend probleem. In 2018 had meer dan de helft van de volwassen Nederlanders last van overgewicht. Overgewicht is iets wat er met de jaren in kan sluipen. Vaak heb je het niet eens in de gaten omdat het met een paar kilo per jaar gaat. Totdat je een keer een wat ouder kledingstuk wilt aantrekken en je afvraagt waarom het toch niet meer zo leuk staat.

Overgewicht kan ook heel snel ontstaan. Bijvoorbeeld bij een burn-out, na een zwangerschap of na een erg drukke of intensieve periode. Vaak probeer je dan de kilo’s weer kwijt te raken, en dit kan soms nog erg lastig blijken. Veel mensen blijven heen en weer jojo-en. Behaalde resultaten zien ze al snel als sneeuw voor de zon verdwijnen. Of ze lijnen een tijd en merken dan dat ze het niet kunnen volhouden omdat het dieet zo streng is dat het tot eetbuien leidt, met schuldgevoelens achteraf tot gevolg. Veel mensen sporten er vrij intensief bij, en blijven toch met teveel kilo’s kampen.

Sporten helpt vaak onvoldoende en diëten werken vaak slechts tijdelijk

Al met al kan het best wel frustrerend zijn. Het kan ook je zelfvertrouwen negatief beïnvloeden wanneer je zwaarder bent dan je graag zou willen zijn.

 

Overgewicht in de Chinese geneeskunde

In de Chinese geneeskunde wordt bij overgewicht grondig gekeken naar het functioneren van het hele lichaam, met een uitgelichte rol voor de energie van de milt. De milt is in de Chinese leer verantwoordelijk voor het omzetten van voedsel in bruikbare energie voor het lichaam. Wanneer de milt niet optimaal kan functioneren, zal voedsel sneller in het lichaam worden opgeslagen als vet. Ook zal er meer vocht worden vastgehouden en zal je minder energie hebben. Wanneer je vermoeid bent, zal je automatisch minder bewegen, wat vervolgens bijdraagt aan de vetopslag en het verlies van spiermassa. Ook de energie die je spieren tot hun beschikking hebben, is afhankelijk van de milt. Daarmee zijn zelfs de effecten van sporten mede afhankelijk van de conditie van de milt.

In de acupunctuur speelt de milt een belangrijke rol in het metabolisme en daarmee ook je gewicht

Met acupunctuur kan de energie van de milt positief beïnvloed worden. Dit gebeurt middels naalden, eventueel met moxa (het inbrengen van warmte in de meridianen), maar ook middels het grondig onderzoeken van de dieper liggende oorzaken van het overgewicht. Die verschillen per persoon. Voeding speelt meestal een grote rol, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Zo kunnen er bijvoorbeeld schildklierproblemen spelen die maken dat de invloed van voeding kleiner is dan je zou verwachten.

Het ligt niet altijd aan voeding

Maar heel vaak speelt voeding wel een cruciale rol. Welke voeding goed werkt, is heel persoonsgebonden. Evenals het optimale aantal maaltijden, de beste tijdstippen om te eten, en de combinaties van voedingsmiddelen. Hier is aandacht voor in de sessies. Verder kunnen emotionele factoren een rol spelen, net als taken (zo kan veel studeren of veel denkwerk verzetten de milt uitputten), slaapgedrag en ook beweging. Voor beweging geldt hetzelfde als voor voeding: het is per persoon verschillend wat een gezonde hoeveelheid beweging of sport is.

 

Aanpak van overgewicht op een aantal niveaus tegelijk 

Als je je bij Zelfwijzer meldt met de wens om af te vallen, kijk ik uitgebreid naar wat er in jouw lichaam speelt waardoor je nu teveel gewicht vasthoudt. Vervolgens krijg je een persoonlijk behandelplan dat bestaat uit een aantal niveaus: het optimaliseren van de energiebalans in je lichaam met acupunctuur, persoonlijk voedingsadvies gebaseerd op haalbaarheid en plezier in eten, en verder wat er nodig is in jouw geval. Dat kan zijn kruiden, supplementen, bewegingsadvies of aandacht voor wat er speelt in je leven en je gevoelsleven. Dit gaat altijd in goed overleg, want jij bepaalt waar je aan toe bent en wat je bereid bent aan te passen.

 

Geen crashdieet

 

Er bestaan geen supersnelle manieren om je lichaam weer in vorm te krijgen. Er bestaan redelijk snelle manieren, maar het blijft zo dat je lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen. De huid bijvoorbeeld heeft tijd nodig om met gewichtsverlies mee te bewegen. En je vertering kan ook niet heel snel schakelen. Afvallen gaat dus met geduld, zachtheid en redelijkheid.

Wil je meer weten over afvallen bij Zelfwijzer, of een afspraak boeken?

Neem dan gerust vrijblijvend contact op of plan gelijk je eerste sessie. ContactAfspraak maken