Menstruatieklachten

Zo’n 70 procent van de vrouwen geeft aan last te hebben van emotionele klachten voor en tijdens de menstruatie. Zo’n 85 procent rapporteert menstruatiepijn. Sommige vrouwen hebben een zeer onregelmatige cyclus of menstrueren te lang en te hevig. Ook tussentijds bloedverlies komt voor, net als vermoeidheid voor of tijdens de menstruatie. Sommige  vrouwen voelen zich gedwongen om hormonale anticonceptie te gebruiken om hun menstruatie in toom te houden, terwijl ze dit eigenlijk niet willen.

Menstruatieklachten kunnen heel vervelend zijn. Sommige vrouwen kunnen de eerste dagen niet werken of hebben pijnstilling nodig. Dit is dan een maandelijks terugkerende domper waar ze geen controle over hebben. Ook heel bekend is het Premenstrueel Syndroom (PMS), waarbij vrouwen voorafgaand aan de menstruatie prikkelbaar, moe, somber, huilerig of bozig kunnen zijn.

Bij menstruatieklachten is het allereerst noodzakelijk om ernstige medische oorzaken uit te sluiten. Dit begint bij de huisarts. Met name bij klachten van de voorplantingsorganen is dit iets om niet uit te stellen.

Wanneer je weet dat je menstruatieklachten geen ernstige medische oorzaak hebben, of wanneer er wel medische oorzaken zijn gezien maar je nog onvoldoende een oplossing hebt gevonden, kan acupunctuur uitkomst bieden. In de acupunctuur is heel veel kennis van de diverse oorzaken van een verstoorde menstruatie. Deze oorzaken zijn in de Westerse geneeskunde niet bekend. Vaak is er veel aan te doen, ook als je te horen hebt gekregen dat er medisch niks aan te doen is. Je kunt ook merken dat wanneer je behandeld wordt voor menstruatieklachten, andere gezondheidsklachten ook afnemen en je energieniveau toeneemt.

Vaak zijn de menstruatieklachten in feite symptoom van een dieper liggend probleem.

Wanneer je met acupunctuur hieraan werkt, kunnen klachten steeds meer verminderen en uiteindelijk zelfs verdwijnen. Soms spelen voedingssupplementen hierin ook een rol.

Meer weten over de behandeling van menstruatieklachten, of een afspraak maken?

Je kunt ook een vrijblijvende afpraak maken voor een kennismaking, en daarna beslissen of je een behandelafspraak wilt boeken. ContactAfspraak maken