06 216 247 28 info@zelfwijzer.nl

Acupunctuur bij kinderen

 

Niks is zo akelig als je kind te zien worstelen met ziekte, pijn of ongemak. De eerste stap is meestal om met je kind langs de huisarts te gaan om ernstige zaken uit te sluiten en gemakkelijk te verhelpen dingen aan te pakken. Wanneer je kind hier echter onvoldoende baat bij heeft, kunnen klachten blijven bestaan. Acupunctuur kan dan uitkomst bieden omdat deze verder kijkt dan wat er regulier over gezondheid bekend is.

Acupunctuur is heel geschikt voor kinderen

Voor kinderen is acupunctuur bijzonder geschikt. Bij kinderen is de energiehuishouding snel. Kinderen reageren daardoor ook snel en goed op behandeling. Acupunctuur is bij kinderen inzetbaar voor dezelfde klachten als bij volwassenen. Kinderen hebben wel vaker dan volwassenen last van acute ziekte, koorts, drukheid en verteringsklachten. Kinderen zitten gemakkelijk ‘hoog’ in hun energie, waardoor ze kunnen gaan ‘stuiteren’, slecht slapen of zich onzeker of angstig kunnen voelen. En omdat hun verteringssysteem nog niet zo doorgewinterd is als bij volwassenen, hebben ze gemakkelijk moeite met het verteren van (sommig) voedsel. Problemen met de vertering uiten zich gemakkelijk in de huid (bijvoorbeeld eczeem), de luchtwegen (snotterigheid), in buikpijn of problemen met de ontlasting. Van kinderen wordt in onze maatschappij ook veel gevraagd.

Kinderen kunnen gemakkelijk gaan ‘stuiteren’ of problemen met de vertering krijgen.

Lange dagen met school, huiswerk, opvang en clubjes zijn niet voor alle kinderen even behapbaar. Vermoeidheid, blauwe kringen om de ogen, humeurigheid en hyper-gedrag kunnen dan voorkomen. Ook hierin is meer balans aan te brengen met acupunctuur. Ook bij ADHD is vaak veel verbetering te bereiken met acupunctuur en bewust omgaan met voeding.

 

Supplementen en voeding

Bij kinderen kan het nodig en helpend zijn om ook te kijken naar voeding en supplementen. Hiervoor heb ik oog in de behandeling. Hierdoor is een behandeling meer dan enkel acupunctuur. Ik neem het gehele plaatje mee, zo ook de emoties en de beleving van het kind.

 

Aandacht voor het verhaal en de klachten van het kind

Kinderen die met klachten kampen, vinden het vaak erg fijn wanneer daar in de sessie goed op doorgevraagd wordt. Ze krijgen hierdoor zelf ook inzicht in de verbanden tussen hun klachten en hun lichaam en gedrag. Het kan ze helpen beter aan te voelen wat wel en niet voor ze werkt. 

Kinderen en naalden?

Veel kinderen zijn huiverig voor naalden. Gelukkig zijn hier goede oplossingen voor. Zo kan je een kind behandelen met plaknaaldjes, die zo klein zijn dat ze nauwelijks voelbaar zijn. Kinderen vinden het vaak wel leuk, omdat het op een stickertje of pleistertje lijkt. Het effect is net zo goed als bij een gewone acupunctuurnaald. Dit komt doordat kinderen nog zo gevoelig zijn en dus voldoende hebben aan zo’n plaknaaldje. Bovendien kunnen die naaldjes langer blijven zitten, waardoor het effect ook wat langer aanhoudt. Er zijn ook kinderen die geen moeite hebben met (dunne, kortere) naalden. Ik zorg in de behandelingen dat ik goed rekening houd met hoe het kind zich voelt en ik forceer niets. Door de nieuwsgierigheid van het kind te prikkelen lukt het eigenlijk altijd wel om het kind te behandelen.

 

Kosten

Een eerste behandeling van een kind duurt even lang als een eerste behandeling van een volwassene en kost daarom 75 Euro. Vervolgbehandelingen van een kind duren korter, omdat een kind korter op de behandelbank ligt. Daarom duurt een vervolgconsult voor een kind (30-40 minuten) 55 Euro.

 

Meer weten over behandelmogelijkheden voor je kind?

Neem dan gerust contact met me op. Je kunt ook een afspraak maken voor een vrijblijvende kennismaking en daarna beslissen of je een behandelafspraak wilt maken. ContactAfspraak maken