Acupunctuur bij hooikoorts

 

Steeds meer mensen hebben last van hooikoorts. Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie op pollen die door planten worden afgegeven en die door de wind worden verspreid. Bij het in contact komen met deze pollen kunnen mensen irritatie van de slijmvliezen krijgen van neus en luchtwegen. Dit heeft bijvoorbeeld niezen, snotteren en kriebeligheid tot gevolg. Ook kan je rode tranerige ogen krijgen. Omdat je immuunsysteem aan het werk gaat alsof er een indringer is, kost dit energie en kan je je moe en ellendig voelen. Als hooikoortsklachten ernstig zijn, kunnen vooral de lente en vroege zomer perioden zijn waar je tegenop gaat zien.

Acupunctuur effectief bij hooikoorts

Acupunctuur blijkt effectief te zijn bij het verminderen van hooikoorts-symptomen (1). Acute symptomen van hooikoorts kunnen ermee verlicht worden. Wat echter nog beter werkt, is om al in de herfst of winter te beginnen met het in balans brengen van het immuunsysteem en de energie van de luchtwegen. Het kan soms ook helpen om qua voeding aanpassingen te doen in het hooikoorts-seizoen. Wanneer je je op tijd meldt kan je het hooikoorts-seizoen vaak vóór zijn. En wanneer de klachten al in volle gang zijn, zijn ze vaak ook goed aan te pakken.

Het beste is, om al in de herfst of winter te beginnen met het voorkomen van hooikoorts.

De behandeling

De behandeling van hooikoorts is meestal een combinatie van punten op handen, armen, benen en voeten, en punten op het hoofd of in het gezicht. De gebruikte naalden zijn vrij dun; het gaat er maar om dat de energie in goede banen geleid wordt zodat het lichaam ‘begrijpt’ dat een immuunreactie niet nodig is. Met gemiddeld zo’n vijf tot zes behandelingen is het effect meestal optimaal. Vaak blijven de klachten ook het seizoen erop weg. Soms zijn in de lente nog enkele ‘opfris-sessies’ nodig.

 

 

 

1. O.a. Adam D, Grabenhenrich L, Ortiz M, Binting S, Reinhold T & Brinkhaus B: ‘Impact of acupuncture on antihistamine use in patients suffering seasonal allergic rhinitis: secondary analysis of results from a randomised controlled trial.’ (Acupuncture Med. 2018, 36(3): 139-145.

Wil je graag van je hooikoorts af?

Boek online een afspraak of gratis kennismaking. Of neem vrijblijvend contact op bij vragen. ContactAfspraak maken