06 216 247 28 info@zelfwijzer.nl

Acupunctuur bij hooikoorts

 

Het lijkt wel of het hooikoorts-seizoen steeds vroeger begint. Je ogen beginnen te jeuken, je krijgt een loopneus en als je in de buurt van bepaalde bomen komt is het helemaal niet te houden. Het gevolg is dat je je niet optimaal kunt concentreren en om de haverklap je neus moet snuiten. Het is vermoeiend om hooikoorts te hebben en als je ervoor kiest om antihistamine-pillen te gebruiken, kan je je daar ook moe en duf door voelen. Er komt al snel minder uit je handen dan normaal. Het is een domper op de lente en zomer.  

 Hooikoorts is erg hinderlijk 

Met acupunctuur lukt het meestal om hooikoorts flink te verminderen of helemaal te verhelpen. Als je er op tijd bij bent, kan je vaak zelfs helemaal voorkomen dat hooikoorts begint. Hiervoor zijn vaak maar enkele sessies nodig.  

Je bent er vaak met enkele sessies vanaf of het wordt een stuk minder 

Acupunctuur effectief bij hooikoorts

Acupunctuur blijkt effectief te zijn bij het verminderen van hooikoorts-symptomen (1). Acute symptomen van hooikoorts kunnen ermee verlicht worden. het is dus zinvol om acupunctuur in te zetten als je klachten al in volle gang zijn. Wat op lange termijn goed werkt, is om al in de herfst of winter te beginnen met het in balans brengen van het immuunsysteem en de conditie van de luchtwegen. Het kan soms ook helpen om qua voeding aanpassingen te doen in het hooikoorts-seizoen. Wanneer je je op tijd meldt kan je het hooikoorts-seizoen vaak vóór zijn. En wanneer de klachten al in volle gang zijn, zijn ze vaak ook goed aan te pakken. 

Je kan hooikoorts aanpakken als je klachten hebt. Het kan ook zinvol zijn om al in de herfst of winter te beginnen met het voorkomen van hooikoorts.  

De behandeling

De behandeling van hooikoorts is meestal een combinatie van punten op handen, armen, benen en voeten, en punten op het hoofd of in het gezicht. De gebruikte naalden zijn vrij dun en dus niet erg pijnlijk. Meestal heb je tussen de twee en de vijf behandelingen nodig. Vaak blijven de klachten ook het seizoen erop weg. Soms zijn in de lente nog enkele ‘opfris-sessies’ nodig. 

Wanneer je je bij Zelfwijzer meldt met hooikoorts, hebben we voorafgaand aan de eerste behandeling een gesprek waarin ik uitgebreid naar je gezondheid vraag om een compleet beeld te krijgen van je algehele conditie en eventuele andere klachten en wensen die je hebt. Daarna onderzoek ik je middels de Chinese pols- en tongdiagnose. Vervolgens doe ik een voorstel voor een behandelplan en kunnen we, indien je daarmee akkoord bent, overgaan tot de eerste behandeling. Deze behandeling is toegespitst op jouw specifieke situatie, klachten, wensen en lichaam. 

  

1. O.a. Adam D, Grabenhenrich L, Ortiz M, Binting S, Reinhold T & Brinkhaus B: ‘Impact of acupuncture on antihistamine use in patients suffering seasonal allergic rhinitis: secondary analysis of results from a randomised controlled trial.’ (Acupuncture Med. 2018, 36(3): 139-145.

Wil je graag van je hooikoorts af?

Boek online een afspraak of gratis kennismaking. Of neem vrijblijvend contact op bij vragen.
ContactAfspraak maken