06 216 247 28 info@zelfwijzer.nl

Acupunctuur bij (chronische) vermoeidheidsklachten

 

Vermoeidheidsklachten hebben een grote impact op je leven, vooral wanneer ze lang aanhouden of zelfs chronisch zijn. Vermoeidheid kan ervoor zorgen dat mensen naast hun verplichtingen weinig meer kunnen doen, en erg selectief moeten zijn bij het kiezen van activiteiten. Sommige mensen zijn vermoeid bij alles wat ze doen. Dit maakt het leven moeilijker en een stuk minder leuk. Het kan je ook emotioneel labieler maken, omdat je minder energie hebt om de dingen die je meemaakt, te incasseren.

 

Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan met vermoeidheidsklachten te kampen.

Vermoeidheid komt heel veel voor. Sommige mensen zijn regelmatig moe, bijvoorbeeld door het combineren van hun werk en hun privéleven. Deze mensen zijn niet doorlopend moe; ze knappen tussendoor ook weer op. Er zijn echter ook mensen die zich vrijwel nooit echt fit of uitgerust voelen. In dat geval heeft de vermoeidheid een chronisch karakter. Bij sommige mensen is de vermoeidheid zo ernstig dat er van het Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS) gesproken wordt. Voor die mensen is fulltime werken vaak geen optie. Voor hen is de vermoeidheid dus deels invaliderend, met alle economische en sociale gevolgen van dien. Er zijn ook mensen die naast vermoeidheid ook pijnklachten hebben. De oorzaak hiervan is deze mensen vaak niet bekend. Ook de medische wetenschap worstelt hiermee. Deze mensen krijgen soms de diagnose Fybromyalgie. Ook hiervoor heeft de medische wetenschap momenteel weinig behandelmogelijkheden.

 

Veel soorten oorzaken en vormen van vermoeidheidsklachten

Oorzaken van vermoeidheid zijn zeer uiteenlopend. Sommige mensen weten hoe het gekomen is. Ze hebben bijvoorbeeld na de ziekte van Pfeiffer of een andere infectieziekte hun energie niet meer volledig terug gekregen. Momenteel speelt dit bijvoorbeeld ook bij sommige mensen die Corona hebben doorlopen. Andere mensen hebben bijvoorbeeld na een whiplash, hersenbeschadiging of een ongeluk veel minder energie dan voorheen. Of ze hebben pijnklachten waar ze erg moe door worden. Anderen hebben langdurige stress gehad en hebben de vermoeidheid mogelijk als symptoom van een burn-out. Vermoeidheid kan ook een symptoom zijn van een depressie. Soms hebben mensen zonder het te weten een voedings-intolerantie en zijn ze daarom moe. Of ze hebben slaapproblemen. Ook bepaalde vitaminetekorten, zoals een tekort aan vitamine B12, kunnen vermoeidheidsklachten geven.

 

De oorzaak en oplossing vinden is vaak een puzzle

Doordat er zoveel oorzaken van vermoeidheid zijn, is het soms heel moeilijk om erachter te komen waarom je moe bent en wat je eraan kan doen. Artsen lopen er vaak ook in vast. Dit kan tot gevoelens van wanhoop leiden bij de patiënt. En in de sociale omgeving worden ze soms niet goed betrepen; ze zien er toch prima uit, waarom doen ze dan zo vaak niet mee? Dit kan leiden tot eenzaamheid. Vermoeidheidsklachten werken ook gemakkelijk somberheid in de hand.

 

Wat doet acupunctuur met vermoeidheid?

In de Chinese geneeskunde wordt het lichaam bekeken als één geheel, waarin diverse organen en hun bijbehorende meridiaansystemen samenwerken. In deze organen en meridianen kan teveel energie zitten, of te weinig. De energie kan stagneren, te taai van structuur zijn of op bepaalde plekken vastlopen. Een lichaam of orgaan kan te warm of te koud zijn, waardoor de energie vastloopt. Het is in de acupunctuur van belang om het lichaam te onderzoeken en erachter te komen wat er misloopt in de organen en meridianen, en dit te gaan corrigeren. Soms is het daarbij ook nodig om voeding aan te passen of met supplementen te werken. Soms moet er ook gekeken worden naar welke elementen in iemands leven ervoor zorgen dat er steeds een disbalans ontstaat. Soms heeft iemand nog last van de resten van een infectie en moet het immuunsysteem ondersteund worden. Met acupunctuurbehandelingen ga je het lichaam als het ware leren om op een gezondere manier met zijn energie om te gaan. Op den duur gaan mensen dan meestal merken dat ze zich steeds energieker voelen. Het is wel mogelijk dat ze aanvankelijk veel behoefte hebben om te slapen. Nu het lichaam weet wat er mis is, wil het graag in ‘reparatie’ gaan en dat gaat vaak het beste in rust. Er zijn echter ook mensen die zich na behandelingen alleen maar fitter voelen.

 

De gecombineerde aanpak

Wanneer je je bij Zelfwijzer meldt met vermoeidheidsklachten, zal ik middels lichamelijk onderzoek en een gesprek over jou en je klachten in kaart brengen wat er bij jou nodig is om meer energie te krijgen. Hierbij zet ik naast acupunctuur mogelijk kruiden, supplementen en soms oefeningen in. Ook kijken we naar hoe je leven is ingericht en wat daarin mogelijk kan bijdragen aan een energieker lichaam. Op basis van het beeld dat ik krijg geef ik een schatting van het aantal benodigde sessies, en maken we, in afstemming, een behandelplan dat voor jou te behappen is. Hierbij is altijd respect voor wat jij kan en wil.

Wil je graag hulp bij je vermoeidheidsklachten?

Neem dan vrijblijvend contact met me op of boek een eerste behandelafspraak of een gratis kennismakingsgesprek.
ContactAfspraak maken