06 216 247 28 info@zelfwijzer.nl

Acupunctuur bij blaasproblemen

Blaasontsteking, nadruppelen, urineretentie (niet kunnen uitplassen), overactieve blaas, blaaspijnsyndroom en andere blaasklachten.

Blaasproblemen komen veel voor. Zo krijgt één op de drie vrouwen van boven de 40 jaar te maken met blaasproblemen. Ook bij mannen en jongere mensen komen problemen met de blaas regelmatig voor. Blaasproblemen kunnen gepaard gaan met veel ongemak, pijn en gêne. Bij oudere mensen kunnen blaasproblemen tot psychische klachten zorgen, soms tot een psychose aan toe. Wie problemen met zijn blaas heeft, wil er doorgaans graag vanaf.

 

Diverse soorten blaasproblemen 

Sommige blaasproblemen zijn (zeer) pijnlijk en veroorzaken daardoor veel leed. Andere blaasproblemen zijn eerder vervelend of gênant, zoals ongewenst urineverlies of heel vaak moeten plassen, zoals bij een overactieve blaas. Het kan ook voorkomen dat mensen ’s nachts vaak uit bed moeten om te plassen en daardoor niet lang aan één stuk kunnen slapen. En bij terugkerende of chronische blaasontsteking kan het een hele uitdaging zijn om deze onder controle te krijgen. Het komt ook voor dat er wel een blaasontsteking is, maar dat die niet bacterieel is. Dit heet het blaaspijnsyndroom. Hiervoor is medisch nog geen geschikte behandeling. Acupunctuur kan hierbij vaak wel verlichting geven.

Het meest bekend is waarschijnlijk de ‘gewone’ blaasontsteking. Dit is een bacteriële infectie van de urinewegen. Bij een blaasontsteking zijn antibiotica vaak onvermijdelijk. Soms kan je, als je er heel vroeg bij bent, nog net het tij keren en medicatie voorkomen. Wanneer je een blaasontsteking echter te laat behandelt, kan deze opstijgen naar de nieren en een nierbekkenontsteking veroorzaken. Dat is gevaarlijk en moet worden voorkomen.

 

Stap 1: naar de arts

Wanneer je klachten hebt van de blaas is het zaak om eerst naar de huisarts te gaan. Dit omdat sommige blaasproblemen tot gevaarlijke infecties kunnen leiden, en ook om zoveel mogelijk helder te krijgen wat de medische oorzaak van de problemen is. Soms zal de arts urine op kweek zetten, soms zal een echo of een ander diagnostisch onderzoek aangewezen zijn om tot een diagnose te komen. Wanneer je blaasklachten hebt, en zeker wanneer je vermoedt dat je een blaasontsteking hebt, sla dan de arts niet over. Wanneer je er heel snel bij bent, is het soms mogelijk om met acupunctuur en supplementen een blaasontsteking te stoppen. Doe dit echter altijd in overleg met de arts en laat een blaasontsteking niet doorgaan zonder medische hulp.

 

Wat kan acupunctuur doen bij blaasproblemen?

Wanneer medische oorzaken duidelijk zijn en ernstige zaken zijn uitgesloten door de arts, kan je aanvullend acupunctuur inzetten. In de acupunctuur werken we met energie-meridianen die elk aan een orgaan gekoppeld zijn. Er is in de acupunctuur een blaasmeridiaan en ook een niermeridiaan. Verstoringen in onder andere deze meridianen kunnen ervoor zorgen dat je blaas niet optimaal functioneert. Zo kan er een tekort aan energie zijn, of te veel spanning. Ook kan er koude in een meridiaan zitten, of juist hitte, of je lichaam houdt vocht vast wat in beweging moet worden gebracht. Middels acupunctuur zijn deze factoren te beïnvloeden, wat voor vermindering of zelfs totale afname van de klachten kan zorgen. Vaak zie je bij blaasklachten dat er verhoogde spierspanning in het bekkengebied ontstaat, vooral wanneer de klachten langdurig zijn. Hierdoor kan de prikkelgeleiding in de blaas verstoord raken, waardoor het steeds moeilijker wordt om de signalen van de blaas te begrijpen. Ook kan de verhoogde spierspanning op zichzelf een veroorzaker gaan worden van pijnklachten, urineretentie of nadruppelen. In de behandeling bij Zelfwijzer wordt de spierspanning van binnenuit verminderd, waardoor de rust in het bekkengebied zich kan gaan herstellen. 

 

Aanvullende methoden

Wanneer je je bij Zelfwijzer meldt met blaasklachten, kijk ik naar hoe de energie in je lichaam verdeeld is en zal ik middels acupunctuur de balans zo goed mogelijk herstellen. Daarnaast heb ik oog voor voeding, supplementen en soms kruiden. Soms zijn oefeningen nuttig. Soms zal ik aanraden ook een aanvullende therapie (bijvoorbeeld bekkenbodemfysiotherapie) te volgen. De aanpak is altijd persoonlijk en afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Met jouw toestemming kan ik ook overleg plegen met je arts. Samen werken we toe naar verlichting van je blaasklachten, waar mogelijk blijvend.

Wil je graag hulp bij je blaasproblemen?

Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie, of boek online een eerste behandelafspraak of gratis kennismaking. ContactAfspraak maken